maandag 7 mei 2012

Israëlische wetenschapper vindt hard bewijs voor opwarming van de aarde

Een Israëlische evolutiebioloog vindt hard bewijs van opwarming van de aarde in veranderingen die hij heeft aangetroffen in tarwe en gerst.

Door Abigail Klein Leichman

Zal opwarming van de aarde een einde maken aan je 's ochtends kom Corn Flakes? Een evolutionaire biologieonderzoeker in Israël denkt dat er reden tot bezorgdheid is.

De 28 jaar durende vergelijkende studie die hij en zijn team ondernam toont aan dat wilde emmertarwe en wilde gerst - de voorlopers van de ruggengraat van gewassen voor mens en dier wereldwijd - verontrustende veranderingen heeft ondergaan veroorzaakt door de opwarming van de aarde.


Prof Eviatar (Eibi) Nevo, oprichter van de Universiteit van Haifa's faculteit voor Evolutie en directeur van het International Graduate Center of Evolution, waarschuwt dat deze klimaatveranderingen een risico vormen voor de voortdurende verbetering en productie van granen als gevolg van genetische achteruitgang en een verhoogde gevoeligheid voor milieu-invloeden.

“Multiple effects of the global warming phenomenon have been observed in many species of plants and animals,” he says. “But this study is pioneering in showing its influence on flowering and genetic changes in wild cereals. These changes threaten the best genetic resource for crop improvement and thereby may damage food production.”
Nevo is well aware that not all scientists acknowledge global warming, but he tells ISRAEL21c that “no other significant factors could be responsible” for the changes he documented in the article written with Israeli and Canadian co-researchers in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences.
“We studied 10 wheat and 10 barley populations and all showed a dramatic change in flowering time that cannot be explained by any other factor,” he stresses. “These cereal progenitors are adapting their time of flowering to escape the increasing heat.”
Wat is er in die 28 jaar durende onderzoek veranderd?

De wetenschappers van de Universiteit van Haifa hadden toegang tot gegevens van 98 emmertarwe- en wilde gerstzaden geoogst in 1980. In 2008, hebben ze nieuwe zaden verzameld uit dezelfde populaties en groeide ze in een kas, op zoek naar verschillen.

"Alle planten van 2008 bloeiden en rijpten ongeveer 10 dagen eerder wat op stress duidt," zegt Nevo, eraan toevoegend dat opwarming van de aarde in Israël al enkele tientallen jaren aan de gang is, maar dat zijn team geen materiaal had om te effecten te bestuderen van voor 1980.

Bron: Israel21c