maandag 14 mei 2012

EU haalt hard uit naar Israel, deelt aai uit aan Palestijnen

De Palestijnse hoofdstad Ramallah
Zoals ik al eerder heb geschreven raakt het geduld van de wereld met Israël op. De irritatie is merkbaar wanneer het aankomt op de voorkeurspositie die de kolonisten krijgen, die irritatie is overigens niet alleen buiten Israël merkbaar, maar ook in Israël zelf en dan niet alleen door links, zoals bepaalde rechtse elementen willen doen geloven. De nederzettingenpolitiek van Israël is aan een radicale herziening toe. Niets meer en niets minder.

Mocht Israël anders beslissen dan zullen de rapporten uit Europa harder en harder van toon worden. Israël moet aantonen dat het werkelijk vrede wil en zal moeten stoppen met het uitbreiden van nederzettingen, doet Israël dat, dan heeft Israël de speelruimte om de Palestijnen onder druk te zetten. Zo simpel zit het spel in elkaar. Gaat Israël op de ingeslagen weg door dan bestaat er een gerede mogelijkheid dat de Palestijnen succes zullen hebben bij de VN met hun roep om een eigen staat.


De Europese ministers van Buitenlandse Zaken waren vandaag hard in hun oordeel over Israël. Zo staat er in het rapport een veroordeling van geweld door kolonisten naar Palestijnen toe, maar wordt er met geen woord gerept over het geweld van Palestijnen in de Westbank naar kolonisten, een onterecht weglaten van feiten, maar het geeft des te meer aan dat de EU en anderen de kolonisten zat zijn.

De anti-Israëlclub Oxfam maakt gebruik van de voorkeursbehandeling van de kolonisten om zodoende Israël te bashen:
The Israeli military body in charge of civilian aspects of life in the West Bank said it is obliged to issue demolition orders against structures erected without the required construction permits.

Willow Heske, spokeswoman for the UK charity Oxfam, said that the "'permit regime' is discriminatory and is in contradiction of international law… In our experience trying to work within the permit regime, it can sometimes take up to two years... just to get a denial," she said.

"We see that settlers are getting zoning and building permission in these areas with no trouble, this is obviously discriminatory and is in contradiction of international law."

The aid groups who compiled the report called on the EU to take action.

"Aid from the international community, including European governments, is wasted when aid-funded projects are demolished," Oxfam's country director Nishant Pandey said in a statement accompanying the data.

Dat was Oxfam, hieronder vindt u het rapport van de EU:


Council conclusions on the Middle East Peace Process