donderdag 3 mei 2012

De Kundusgenossen: winnaars of verliezers?

Foto: de ondernemer
De euforie was groot, erg groot zelfs toen de Kunduzcoalitie het wandelgangenakkoord presenteerde. Iedereen was wel ergens over een schaduw heengestapt in het kader van het partij landsbelang. Victorie werd gekraaid bij het financiële debat. Diederik Samsom werd weggehoond door GroenLinks omdat het niet mee had gedaan aan de achterkamertjespolitiek en arrogantie van Pechtold werd weer eens tentoongesteld in zijn dedain voor de SGP terwijl D66 wel in bed ligt met de CU.

Hoe dan ook, de Kundusgenossen wezen er fijntjes op dat iedereen die niet meedeed buiten de boot was gevallen. Maar welke boot is dat dan? De Brusselboot van 3% die met het wandelgangenakkoord niet door te rekenen valt? Het CPB kwam er niet uit. Dat het wandelgangenakkoord is berekend op drijfzand bleek wel met een vraag van Samsom aan de Jager over de 875 miljoen die betrekking zou hebben op zorg of op onderwijs. Na heel veel woorden van de Jager was het uiteindelijke antwoord, dat hij het niet wist. Plus veel voor Samsom die helaas de kans niet kreeg de Jager verder op de pijnbank te leggen.


Wanneer de PvdA, PvdD, PVV, SGP en SP het goed spelen schieten ze gaten in het wandelgangenakkoord zo groot dat de hele Europese commissie erdoor kan marcheren.

Met het afschieten door het CPB van het wandelgangenakkoord liggen er kansen voor de nieuwe oppositiepartijen de Kundusgenossen te onthullen voor de gebakken lucht die zij het Nederlandse electoraat voor schotelen alsof het haute cuisine is.

De SGP moet het aandurven de ChristenUnie aan te pakken, De PvdD kan GroenLinks ontmantelen met gerichte vragen over het groene gehalte van de partij. De PvdA en de SP als machtsfactoren in de Kamer hebben een unieke mogelijkheid de gehele coalitie neer te sabelen en de PVV met Geert Wilders kan Europa gebruiken om aan te tonen dat Europa Nederland geld kost. Daarvoor moet Wilders dan wel weer terug zijn in Nederland, zijn woorden vanuit de VS missen doel op dit moment. Wil Geert Wilders Europa gebruiken als campagneboegbeeld dan zal Wilders beter beslagen ten ijs moeten komen dan dat nu het geval is.

Ik hoop op een hete politieke zomer met een harde maar sportieve campagne.