dinsdag 10 april 2012

Witte Huis zo lek als een mandje

Bron Flickr
Iedere beweging die gaande is in Israël wordt gelekt aan de Amerikaanse pers. Het Witte Huis ontkent dat het achter deze lekken zit, maar als dat het geval is dan mogen ze beter hun best doen.
But the administration denies that it is leaking, and a senior administration official even said the White House would gladly prosecute the source of the leaks—if it knew who was doing it. Former senior administration official Dennis Ross told New York Post columnist Benny Avni that he doubts that “the administration is conducting an ‘orchestrated’ leaking campaign,” and instead suspects that “some individuals, who don’t want Israel to do this” are feeding information to the press for their own reasons.
Wanneer het Witte Huis niet lekt, zoals het beweert, hoe komt de volgende informatie dan bij de pers terecht?

נתניהו לאובמה: לא נתקוף באיראן לפני הסתיו

5 ימים לפני חידוש המו"מ על הגרעין האיראני מתבררים הפערים בלוח הזמנים של רה"מ ונשיא ארה"ב. אובמה דרש לא לתקוף עד הבחירות בנובמבר. נתניהו הסכים לתת צ'אנס לדיפלומטיה רק עד הסתיו, מחשש שאחריו חיה"א לא יוכל לפגוע לבדו במתקני הגרעין

Obama wil dat Netanyahu Iran niet aanvalt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Netanyahu heeft beloofd de diplomatieke inspanningen een kans te geven tot de herfst. Deze informatie moet wel gelekt worden vanuit het Witte Huis. Maariv spreekt van Amerikaanse bronnen en de krantenjongen zal het niet zijn.

Door deze informatie te lekken hoopt Obama op tijdswinst om zijn presidentschap veilig te stellen. De vraag is of Israël bij herverkiezing van Obama erop kan rekenen dat hij de Joodse Staat nog steeds steunt. Gezien het wisselvallige karakter van zijn buitenlandbeleid is dat zeer de vraag. Het antwoord op die vraag zal ook onderwerp van gesprek zijn in Jeruzalem. Met dit soort lekken zal de irritatie alleen maar groeien en de drang om alleen te handelen toenemen. Israël is tenslotte verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigen burgers en niet de president van de Verenigde Staten van Amerika.