donderdag 26 april 2012

Verkiezingen 2012: alle fracties bezorgd over veiligheid joodse instellingen

Een van de kerntaken van de overheid is de garantie de veiligheid van de burgers te waarborgen. Dat is een reden dat je belasting betaald om de overheid geld te geven om deze veiligheid te bekostigen en te continueren.

In Nederland echter is het de normaalste zaak van de wereld dat de Joodse gemeenschap geld moet ophoesten voor de eigen veiligheid terwijl het wel de volle mep belasting betaald.

Een discrepantie tussen de theorie van de politiek en de werkelijkheid van de Joodse gemeenschap in Nederland.

Het is verkiezingstijd dus de campagneretoriek wordt weer eens van stal gehaald. Dat zagen we eerder in een debat over antisemitisme die het leuk deed voor de camera, maar waar geen concrete voorstellen uit voort zijn gekomen die omgezet zijn in beleid.


26 april, debat - De Kamer is onverminderd bezorgd over de veiligheid van joodse scholen, ziekenhuizen en synagogen. Laat de aanslag op een joodse school in Frankrijk niet zien hoe groot de risico's zijn? Minister Opstelten (Veiligheid) is heel stellig: "Wij doen wat nodig is. Punt."

Op 9 maart 2011 vroeg de Kamer minister Opstelten in een motie met de joodse gemeenschap te gaan praten over haar beveiliging. De minister heeft dat gedaan, maar toch zijn de zorgen in de Kamer nog niet weg. In maart bleek een aanslag op een joodse school in Toulouse niet te voorkomen, een aanslag waarbij vier doden waren te betreuren. De Kamer is dan ook blij dat de minister nogmaals persoonlijk met joodse instellingen om de tafel gaat.

Kosten
De kosten die de joodse gemeenschap voor haar beveiliging maakt, zijn onevenredig hoog. Met deze stelling van Voordewind (ChristenUnie) zijn zijn collega-woordvoerders het van harte eens. De minister zegt geen extra geld toe, omdat deze beveiliging een verantwoordelijkheid van de gemeenten is. Hij voegt daar wel aan toe dat de financiën nooit en te nimmer een doorslaggevende rol zullen spelen. "Als er maatregelen genomen moeten worden, dan worden ze per ommegaande genomen", aldus de minister.

De Kamer stemt op 26 april over de moties die bij dit debat zijn ingediend.