donderdag 5 april 2012

De Sinaï: een basis voor terrorisme

In 2010 werden er twee keer raketten vanuit de Sinaï op Eilat afgevuurd. In de nacht van woensdag op donderdag waren dat er drie. Wat dat betreft is het geen unicum. Wat wel nieuw is, is het feit dat de Sinaï is verworden tot een uitvalsbasis voor terroristische aanslagen op Israël. Israned heeft daar meerdere keren over bericht. Generaal Majoor Aviv Kochavi, IDF-chef van de militaire inlichtingendienst openbaarde vandaag dat er in de afgelopen tqwew maanden maar liefst 10 terroristische aanvallen vanuit de Sinaï zijn verijdeld. Kochavi gaf verder aan dat dreiging zal blijven groeien door de onrust in de regio.

Israël heeft een probleem met die aanvallen vanuit Egypte, een groot probleem zelfs. Egypte doet ondanks versterking van de militaire aanwezigheid in de Sinaï te weinig om de terreur te stoppen. Egypte heeft er zelfs baat bij.
Met de vergrote dreiging van terrorisme zal Egypte keer op keer vragen om vergrote militaire presentie van het leger. De aantallen Egyptische militairen is vastgelegd in het vredesverdrag met Israël.

De vraag die Israël zichzelf moet stellen en beantwoorden is deze: stel dat de IDF een raketlancering vanuit de Sinaï in de gaten krijgt. Valt het dan de installatie aan met de kans dat het vredesverdrag door Egypte wordt opgezegd, of laat het de lancering doorgaan met de kans dat er Israëlische burgers gedood worden.