zondag 29 april 2012

De PvdA kan wel wat PVV gebruiken

Foto: Flickr
Het was zo simpel voor meerdere partijen toen de PVV in de gedooghoek zat. Voor hen was het een soort koude oorlog 2.0. In hun optiek waren zij goed en de PVV was fout. Een simpele tijd.

Sinds Rutte-1 echter is ingeruild voor Kunduz-1 liggen de verhoudingen echter een stuk anders. Diederik Samsom maakte volgens de Kunduzgenossen een klassieke fout door het akkoord af te wijzen, een emotie die tot de dag van vandaag doorechoot in de media.

Naar mijn bescheiden mening heeft Samsom er goed aan gedaan zich verre te houden van de Kunduzgenossen. Bij deze verse coalitie heerst nu nog een hallelujastemming maar de spanningen komen bij die club vanzelf wanneer blijkt dat hun wandelgangenakkoord des landsbelangs een gatenkaas des doods blijkt te zijn.

Het probleem voor de PvdA is nu echter dat het oppositievoeren een stuk lastiger is geworden, daar een deel van de fophervormingen onderdeel zijn van het PvdA-programma. De PvdA kan niet meer lekker aanvallen zonder Sap of Pechtold in de nek te krijgen die de PvdA zal verwijten een SP te zijn. Samsom zal worden weggezet als de nieuwe Mister Njet. Door het gemis van de PVV zal de PvdA moeite hebben zichzelf te profileren als verstandige middenpartij. Dit gemis aan PVV werd op zondag in Buitenhof meer dan duidelijk waar vier PvdA'ers over elkaar heen buitelden door gebrek aan eenheid. Een eenheid die door de PVV mogelijk werd gemaakt, maar door Kunduz op de proef wordt gesteld.

Diederik Samsom zal een zware klus krijgen de rijen te sluiten binnen de PvdA. Zijn intelligentie, scherpte en snel denken zullen in deze meer een hindernis zijn dan een hulpmiddel.