zondag 18 maart 2012

Waarom islamiseert Israël niet?

Iftar meal during Ramadan, Aug. 21. (Mark Neyman/GPO)
Antwoord: een sterke nationale identiteit. Moslims kennen in Israël meer vrijheden dan in menig Europees land. Moslims dienen met trots in het Israëlische leger, Korans worden door de IDF aan islamitische IDF-soldaten uitgedeeld. Israël kent islamitische leden van de Knesset. Israëlische moslims hebben meer rechten dan hun broeder en zusters in omliggende landen.

Een moslim was een van de rechters die de voormalige Israëlische president Moshe Karsav veroordeelde in de verkrachtingszaak. Er zijn 13 sharia-rechtbanken in Israël die hun werk kunnen doen onder de paraplu van het Israëlische recht. Ongeveer 20% van de Israëlische bevolking is moslim, toch is de Israëlische maatschappij niet geïslamiseerd.


Het antwoord is dat Israëliërs een sterke nationale identiteit hebben, ongeacht religie. Israël durft bijvoorbeeld massaal te vlaggen. Dit in tegenstelling tot Nederland waar het tonen van een vlag automatisch met nationalisme wordt geassocieerd, wat ook helpt bij het tegengaan van islamisering van een van een land is het gebrek aan Europese bemoeienis, waar alles "mensenrechten" is, zonder zich om de rechten van een mens te bekommeren.

Israël heeft natuurlijk zijn portie aan problemen, maar moslims hebben in Israël meer vrijheden dan in menig Europees land, of islamitische landen. Dit door een balans van rechten, plichten en nationale identiteit.