zaterdag 31 maart 2012

Vreemde redenering in Time magazine over Mossad en Netanyahu

Time magazine komt met een "spannend" verhaal over de Mossad en Iran. Volgens Israëlische bronnen zou Netanyahu de Mossad opdracht hebben gegeven de operaties in Iran terug te schroeven.

The cuts are from a wide spectrum of operations, ranging from high-profile assassinations and detonations at Iranian missile bases to spy recruitment and activity in Iran, according to the report.
The cutback is being ascribed by the officials to a reluctance on the part of Prime Minister Binyamin Netanyahu to engage in risky operations in Iran. According to the report, the prime minister was involved in a botched Mossad attempt to assassinate Hamas leader Khaled Mashaal, and has since been hesitant to approve clandestine activities overseas.


Een vreemde redenering en nog vreemder dat dit bericht met droge ogen door de Israëlische pers is overgenomen. Wanneer je de redenering van Time zou volgen, dan hadden er sowieso geen sabotageacties in Iran plaatsgevonden. Dan had het kalt stellen van Mahmoud al-Mabhouh in 2010 in Dubai niet plaatsgevonden en waren er geen Iraanse toneelgeleerden van het toneel verdwenen.

Er zijn, naar mijn idee, twee redenen om de acties in Iran te beëindigen. De eerste reden is een spoedige aanval van Israël op de nucleaire installatie, iets wat niet waarschijnlijk is. De tweede, meer aannemelijke reden is het constante lekken van Amerikaanse functionarissen op diverse departementen van gevoelige informatie over Israël en de voorbereiding van een aanval op Iran. Het Witte Huis is zo lek als een mandje. Met het lekken van gevoelige informatie probeert Obama Israël aan een ketting te houden. Een gevaarlijke strategie.

Israël heeft in het verleden al aangegeven een eventueel solo-optreden niet met Obama te bespreken, de aanhoudende lekken vanuit de regering Obama zal er bij Israël zorg voor dragen dat de informatiestroom richting Washington zal opdrogen.