zaterdag 24 maart 2012

Spetsnaz in Syrische, meer dan een symbolische betekenis

Foto MinDef Rusland
Rusland steunt Syrië als geen ander. Het blokkeert, net als China, VN-resoluties tegen Syrië, tot op de dag van vandaag stuurt het wapens en munitie. Zonder de Russische steun was het moorddadige regime van Assad al gevallen.

Rusland doet er echter alles aan Assad in het zadel te houden. Het sturen van een eenheid antiterreur commando's is een significant signaal van Putin naar de wereld. Tot hier en niet verder is die boodschap:

Russia has sent elite special forces teams (“Spetsnaz”) into Syria to conduct counter terrorism operations designed to neutralize al-Qaida and others Islamic terrorists, including those Libyans of who have been covertly trained, financed and equipped by the United States and NATO forces to infiltrate Syria and destabilize the regime.


Het is de Koude Oorlog op een kleine schaal uitgevochten in Syrië over de lijken van 9000+ Syriërs bruut vermoord door het regime Assad, met behulp van Rusland.  Al Qaida opereert inderdaad in Syrië, een meerderheid van de Syriërs zal daar niet content mee zijn.  Rusland beschermt haar eigen zuidgrens waar opstandige soennieten een bron voor zorg zijn voor Rusland en voor het Sjiitische Iran. Deze zorg maakt het dat de alliantie tussen Rusland, Iran en Syrië een stabiele blijft. Het adagium de vijand van mijn vijand maakt nog steeds school in die contreien.