vrijdag 30 maart 2012

Opsomming Mars op Jeruzalemdag

Voorbeeld IDF-Snipers in de buurt van Gaza 2009
De door Iran gesponsorde mars op Jeruzalem is door Israëlische inspanning redelijk rustig verlopen. Israël had zijn buurlanden via via laten weten dat illegale grensoverschrijdingen niet getolereerd zouden worden.

In Libanon deden enkele honderden demonstranten mee. De demonstratie eindige enkele kilometers van de Libanees-Israëlische grens.

In Jordanië liepen er 20.000 demonstranten mee in de miljoenenmars die was aangekondigd. Er waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen om de demonstranten van de Israëlische grens weg te houden.


Vanuit Syrië zijn er geen demonstranten gemeld. Syrië heeft genoeg eigen problemen. Assad kon deze keer geen demonstratie op touw zetten.

De meeste gewelddadigheden deden zich voor in Gaza. Hamas veiligheidsdiensten probeerden de demonstranten bij de grens weg te knuppelen, maar de er braken meerdere Gazanen door het veiligheidskordon die richting de Gazaans-Israëlische grens marcheerden. Israëlische sluipschutters verwondden 14 Gazaanse Palestijnen die trachten Israël te infiltreren. Een van de gewonden is overleden.

In de Westbank bij het checkpoint Qalandia in de buurt van Jeruzalem liep een vreedzame demonstratie uit op geweld, toen Palestijnen besloten de Israëlische veiligheidsdiensten te bekogelen met stenen en molotovcocktails. De IDF reageerde met traangas, flashbangs, stinkbommen en een lawaaiwagen. Meerder Palestijnen moesten voor ademhalingsmoeilijkheden en tranende ogen worden behandeld.

Twee zaken sprongen in het oog:

De eerste was dat de Palestijnse politicus Mustafa Bargouti in elkaar is geslagen door mede-Palestijnen omdat men het niet eens was met de vreedzame koers. Later werd dit verhaal door Palestijnse media vertaald als zijnde dat hij is geraakt door een bus traangas. 


Een ander LOL-moment was dat Hamas-parlementariër Ahmed Atoun aan het hoofd gewond raakte door een steen die werd gegooid door een mede-demonstrant.

De IDF blijft in verhoogde staat van paraatheid.