woensdag 28 maart 2012

Kadima kiest Mofaz, hoofdpijn voor Teheran

Foto: Flickr
Kadima heeft Tsipi Livni aan de kant gezet voor Shaul Mofaz. Daarmee is een einde gekomen aan de Sharon-Dynastie. Olmert en Livni zijn nu van het politieke toneel verdwenen. Een nieuw tijdperk voor Kadima met de havik Mofaz. Mofaz was minister van defensie tijdens de tweede intifada en verantwoordelijk voor de beëindiging van die oorlog door Palestijnen (van een volksopstand is geen sprake meer).

Livni heeft verzuimd zich duidelijk te profileren als oppositieleider en is daarom door de partijleden afgestraft. Bij eventuele volgende verkiezingen bestaat er een grote kans dat Kadima deze keer wel deelneemt aan een regering onder Netanyahu. De peilingen geven aan dat Kadima nu kan rekenen op 12 zetels, dat zijn er nu 28. Mofaz heeft dus een aardige klus te klaren om weer te stijgen in de peilingen. Met een programma dat zich richt op veiligheid en een sociale rechtvaardigheid kan Mofaz een concurrent zijn voor Shas en voor Lapid.


Een mogelijke deelname aan een regering onder Netanyahu zal hoofdpijn veroorzaken in Teheran. Mofaz is geboren in 1948 in Teheran. Hij kent de mentaliteit en beschikt over de mogelijkheid als een Iraniër te denken. Hij zal als geen ander Teheran kunnen "lezen" en dat zal de Iraanse leiders, die sowieso al gefascineerd zijn door Mofaz, niet lekker zitten. Iemand die hetzelfde denkt als jij terwijl je diezelfde persoon als vijand beschouwt is een merkwaardig fenomeen. Eentje waar ze in Teheran niet blij mee zullen zijn.

Generaliserend kun je stellen dat Joden uit islamitische landen de Joden uit Oost- en West-Europese landen zien als "zacht" die de mentaliteit van de Arabier/Pers niet begrijpen. De Russische en Oost-Europese Joden betrachten de West-Europese Joden als "zacht".  De West-Europese Joden betrachten zich als de elite in Israël. Met het deelnemen van de "Pers" Mofaz zal er een duidelijkere en hardere lijn richting Iran zichtbaar worden. De Ayatollahs doen er goed aan  de paracetamol parrat te houden.