woensdag 7 maart 2012

Joodse jongeren geven gastlessen aan vmbo-klassen - Onderwijs & Samenleving - Reformatorisch Dagblad

Meer kennis, minder vooroordelen. Dat is het doel van de gastlessen die Joodse jongeren op middelbare scholen geven. Over het dragen van een keppel, de aantrekkingskracht van Jeruzalem, stromingen in het Jodendom en het diervriendelijke van koosjere slacht.

Vierdejaars vmbo’ers van het Driestar College in Gouda verdringen elkaar voor het raampje van het aardrijkskundelokaal. Daarachter gaat de gastles van Chaggai Kon en Nathan Bousscher aan een andere klas nog even door, ook al is de bel al gegaan. Vragen genoeg; tijd tekort.

Eerst is het de beurt aan de beide Joodse jongeren om vragen te stellen als de volgende klas in de banken zit: „Waar denk je aan als je het woord Joden hoort?”

„Ajax”, is de eerste reactie. De baarden worden genoemd, de keppels, de Tweede Wereldoorlog.
Een fotocollage verschijnt op het scherm voor in het lokaal. Allemaal Joden, uit heden en verleden. Anne Frank en voormalig PvdA-leider Cohen worden herkend, maar verder? Kon wijst acteurs en artiesten aan en verbaast zich erover dat dit geen herkenning oproept.

Een leerling meent Hitler te zien. „Nee, dat was geen Jood, zoals soms wordt gedacht”, zegt Bousscher. „Zijn vriendin Eva Braun was dat misschien wel.” Einstein was van Joodse afkomst, en Marx, Freud en Spinoza.
Nederland telt 55.000 Joden –van wie er 30.000 in de regio Amsterdam–, op een bevolking van 16,5 miljoen.


Lees verder:

Joodse jongeren geven gastlessen aan vmbo-klassen - Onderwijs & Samenleving - Reformatorisch Dagblad