donderdag 1 maart 2012

Een derde van de Israëliërs is tegen preventieve aanval op Iran

Een minderheid in Israël van 19% ondersteunt een preventieve aanval op het Iraanse kernwapenprogramma volgens een enquête die woensdag is vrijgegeven.

De enquête, uitgevoerd door Shibley Telhami, Brookings Nonresident Senior Fellow en de Anwar Sadat Professor for Peace and Development aan de University van Maryland, gaf aan dat 42% van de respondenten een aanval op Iran ondersteunen mits deze in samenspraak is met de VS. Een derde van de respondenten was hoe dan ook tegen een aanval op Iran.


Mocht Israël Iran aanvallen dan denkt 38% van de Israëliërs dat de VS Israël diplomatiek zal steunen terwijl 27% denkt dat de VS met Israël zal meevechten

Enquêteur Telhami meldt dat de resultaten een indicatie geven dat de Israëlische bevolking niet staat te springen bij het idee van oorlog met Iran, maar dat het ook niet onder de indruk is van de steun van de kandidaten voor Amerikaanse presidentschap, inclusief Obama.

Telhami vult aan dat de Israël de gevolgen van een oorlog zal dragen en dat Israëliërs de Amerikaanse inschatting van de situatie serieus nemen.

De enquête is uitgevoerd van 22 tot en met 26 februari, nadat Chef staf Martin Dempsey Israël had bezocht.

Het is wijd en breid bekent dat Dempsey een eenzijdige aanval op Iran niet steunde.
Echter, afgelopen dinsdag kwam Dempsey terug op zijn woorden en vertelde het Congres dat hij alleen met Israëlische functionarissen had gesproken over "de tijdsfasering", en dat hij een aanval op Iran niet had afgeraden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton meldde dat president Barack Obama zo agressief mogelijk de kwestie Iran benadert met sancties die, volgens Obama, onverwacht goed werken.

De enquête komt Obama goed van pas. De publicatie van de cijfers komt op een moment dat Barak in Washington is, Netanyahu op 5 maart een gesprek heeft met Obama. AIPAC op het punt van beginnen staat waar Obama, Netanyahu en Mitt Romney zullen spreken.