donderdag 29 maart 2012

CIDI: Palestijnse Autoriteit arresteert journalist op verdenking van waarheidspreken

Palestijnse journalisten demonstreerden woensdag in Ramallah tegen de arrestatie van hun collega. Yousef al-Shayeb publiceerde in een Jordaanse krant een stuk dat de PA-missie in Frankrijk beschuldigt van corruptie en de minister van Buitenlandse Zaken van een doofpotactie. Hij zit nu vast na een beschuldiging van laster en 'defamation'. De PA zou 6 miljoen dollar 'schadevergoeding' van hem eisen.

De arrestatie van de journalist afgelopen maandag was slecht getimed. Dinsdag loofde PA-premier Salam Fayyad een nieuwe jaarlijkse prijs uit die plaatselijke journalisten moet stimuleren om 'gedurfd kwaliteitswerk' te produceren. Hij nodigde journalisten uit werk in te zenden in de eerste helft van april; de winnaar wordt in mei bekend gemaakt.

Intussen was een dag eerder Al-Shayeb gearresteerd. Woensdag bleek waarvoor: de journalist publiceerde in januari dit jaar in de Jordanese krant Al-Ghad een artikel, waarin hij de Palestijnse 'ambassadeur' en diens tweede man beschuldigde van corruptie.
De PA-minister van Buitenlandse Zaken zou de zaak in de doofpot hebben gestopt. Al-Shayeb citeerde verschillende bronnen die met ernstige aantijgingen kwamen.

De dag na publicatie van dit verhaal werd al-Shayeb, die ook werkt voor de Palestijnse krant Al-Ayyam, enige uren vastgehouden.


Lees verder op: http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/PA-arresteert-journalist.html