dinsdag 27 maart 2012

Broeit er een derde intifada?

Het Palestijns verzet geweld is aanzienlijk gestegen na de vrijlating van Gilad Shalit. Het komt vaker voor dat het geweldsniveau stijgt na een positief gebaar van Israël. Na de terugtrekking uit Libanon, na de terugtrekking uit Gaza, na het vrijlaten van 10.000 Palestijnse gevangenen. Het geweld steeg. Een teken van vrede van Israëlische kant wordt dus gezien als een teken van zwakte door Palestijnse terreurgroepen.

Het broeit bij de Palestijnen. De eenheid tussen Hamas en Fatah is weer ver te zoeken en  met het vredesproces schiet het ook niet op. Dat heeft te maken met Palestijnse onwil. De meeste Palestijnen vindt het allemaal wel prima, economisch heeft men niet te klagen en de meeste leiden hun leven. De onvrede en het geweld zit bij de jongeren. Zij zijn de zoveelste generatie die met haat voor Israël wordt opgevoed. Het indoctrinatieniveau is onvoorstelbaar hoog en een oproep van terroristenleider Barghouti voor een derde intifada valt samen met de mars op Jeruzalem aanstaande vrijdag. Toeval bestaat niet. Barghouti wil de vlam in de pan voor eigen gewin:


In a letter that was read out at a gathering in Ramallah, Barghouti called on Palestinians to end negotiations, boycott all Israeli products and buy only Palestinian produced items.


“Stop marketing the illusion that there is a possibility of ending the occupation and achieving a state through negotiations after this vision has failed miserably,” Barghouti stated in a letter issued on the tenth anniversary of his incarceration.


“Opening a wide-scale civil resistance at this stage will serve the cause of our people,” Barghouti wrote. “The Palestinian Authority should end all coordination with Israel, both economic and security, and work instead on Palestinian reconciliation.”


Barghouti is considered a candidate to take over the reigns from current Palestinian leader Mahmoud Abbas, should Israel release him from prison, where he is serving out five life sentences for terrorist activities. 

Barghouti legt daarmee druk op Abbas, die door vele Palestijnen wordt gezien als zwak leider en die er zorg voor draagt dat er wel coördinatie is tussen Palestijnse en Israëlische veiligheidsdiensten aangaande de mars op Jeruzalem