donderdag 1 maart 2012

Amerikanen verkiezingen en de Joodse stem

Vijf maart is, zoals bekend, de ontmoeting tussen Netanyahu en Obama. Alles zal uit de kast worden getrokken om de ontmoeting tot een succes te verklaren. Vergeten is de negatieve opmerking die Obama maakte bij de Franse president Sarkozy over Netanyahu. De verkiezingen staan voor de deur en eenheid inzake Israël en de VS is van levensbelang voor de Amerikaanse president wil hij nog vier jaar volmaken. Gekscherend wordt er in Washington geroepen dat de gevaarlijkste republikeinse kandaat voor Obama Netanyahu is, maar er zit een kern van waarheid in die opmerking.
De Joodse stem is belangrijk en de het Joodse geld is ook belangrijk. De Joodse gemeenschap in de VS is klein, maar invloedrijk door massaal te gaan stemmen bij verkiezingen en door jarenlang keihard werken en investeren in de Amerikaanse maatschappij kan geen enkele Amerikaanse presidentskandidaat om de Joodse gemeenschap heen. De afgunstigen en de luien der aarde praten dan over de "joodse lobby".  Jaloezie is een slechte eigenschap. De antisemieten en anti-zionisten van deze wereld zijn er echter rijkelijk mee bedeeld.

De oudere Joden in de VS hebben nog steeds binding met Israël, zij zien dat Obama niet echt een vriend is, ondanks de pogingen van het Witte Huis het tegendeel te bewijzen. Deze groep Joden heeft vorige keer massaal Obama gestemd maar er zijn geluiden dat zij deze keer op een Republikein zullen stemmen. De orthodoxe gemeenschap stemt sowieso republikeins, maar dat is een minderheid binnen de Joodse gemeenschap in de VS. De reform en conservative Joden hebben minder binding met Israël, zij stemmen traditioneel Democratisch en dat zullen zijn blijven stemmen. Voor de republikeinen is daar geen winst te behalen.

De organisatiegraad is dus hoog binnen de Joodse gemeenschap en het democratische recht te gaan stemmen wordt dan ook serieus genomen, samen met participatie in het land waarin zij wonen. De Amerikaanse Joden zijn het voorbeeld van de uitgekomen American Dream. Andere etnische groepen doen er goed aan daar een voorbeeld aan te nemen in plaats van klagen en wijzen naar een ander hun problemen op te lossen.