zondag 19 februari 2012

Syrische Moslimbroederschap onderzoekt vrede met Israël

Het Egyptische Moslimbroederschap heeft al meerdere malen gedreigd het vredesproces met Israël te herzien, dat is ondertussen bekend. Aan de andere kant zegt de Egyptische Moslimbroeders dat vrede met Israël in het belang is van Egypte. Wie deze stammenstrijd gaat winnen is onbekend en Israël volgt de ontwikkelingen op de voet.

Het Syrische Moslimbroederschap stuurt ondertussen een positieve boodschap de wereld in  aangaande eventuele vrede met de Joodse Staat.In an interview with the Israel-based Arab language newspaper al-Sinara published Friday, Muslim Brotherhood spokesman Zoheir Salem, living in London, said that a future agreement with Israel is plausible. According to Salem, after the current regime of President Bashar Assad is toppled and a new one takes its place, negotiations with Israel could resume. He said that without forgoing territorial claims, Arabs must acknowledge ”new demographic realities” in the region. Any peace agreement will have to take these realities into account and be approved by the future legitimate Syrian parliament

Positieve geluiden, nog positiever is de volgende uitspraak van Salem:

He said it is up to the Palestinians, not the Syrians, to decide about a two-state solution.


Een uitspraak die de Palestijnen met enig ongeloof zullen lezen. Het geeft wel aan dat Salem een eventuele vrede met Israël pragmatisch benadert. Het Palestijns-Israëlisch conflict staat los van het Syrisch-Israëlisch conflict. Die kentering in denken is bijna revolutionair en een stap in de goede richting.