zaterdag 18 februari 2012

Sinds gesprek Hamas met Iran, loopt Hamas weer in de pas

Hamas leek bezig pragmatischer te worden in de toenadering tot Israël, in de woorden van Hamas "de zionistische entiteit". De aanvallen vanuit Gaza op Israël waren iets minder in aantal en Hamas verzoende zich met de Palestijnse autoriteit. Dit tot woede en groot ongenoegen van Iran. Verder weigerde Hamas zich te conformeren aan de orders uit Iran om Assad actief te steunen. Gevolg van de muiterij was dat de geldkraan richting de terreurorganisatie werd dichtgedraaid. Islam is geld dus. De voorzitter van het Hamas-politburo Khaled Mashal toog naar Iran had een bespreking, kwam naar buiten en verklaarde: Israël is een kankergezwel. Dat zet nog eens zoden aan de islamistische dijk.


Kat in het bakkie en in ieder geval Mashal is weer binnenboord. De raketaanvallen, aanslagen met RPG's op IDF voertuigen en een bermbom van afgelopen weekeinde geeft ook aan dat Hamas weer in de Iraanse pas loopt. De moslimbroederschap in Egypte is niet blij met de toenadering en heeft in overleg met het Egyptische leger de afgelopen week de dieseltoevoer voor de Gazaanse elektriciteitscentrale gestopt onder de noemer dat het zelf een tekort zou hebben. De oplossing werd woedend door Hamas van de hand gewezen:


Hamas authorities on Saturday rejected an Egyptian proposal to bring in fuel via an Israeli crossing point to reactivate Gaza’s only power plant, which shut down four days ago when diesel supplies were disrupted.
“This is unacceptable because of our bitter experience with the Zionist occupation (Israel) and the way it controls the delivery of the shipments,” Ahmed Abu Al-Amreen of Gaza's Hamas-run Energy Authority, told reporters.