maandag 6 februari 2012

Retoriek drijft crisis met Iran verder op de spits

De crisis rond het Iraanse nucleaire programma werd vorige week verder op de spits gedreven door een serie uitspraken door Amerikaanse, Israëlische en Iraanse leiders en functionarissen, maar ook door militaire manoeuvres op de grond.

De meeste Nederlandse media trokken daaruit de conclusie dat een aanval nu echt op handen was.

Eerder had The New York Times een opmerkelijk artikel over de zogenaamde ‘militaire optie’ gepubliceerd. Die analyse was geschreven door de Israëlische Iran expert Ronen Bergman, schrijver van het boek ‘The secret war with Iran’.

Bergman baseerde zijn analyse op gesprekken met Amerikaanse en Israëlische inlichtingen- en militaire experts, en op geheime documenten die hij eerder ter inzage had gehad.


Zijn conclusie was duidelijk: Israel realiseert zich dat er weinig tijd meer over is en dat niemand militair zal gaan ingrijpen om Iran te stoppen.

Bergman verwacht dan ook dat Israël in 2012 Iran zal aanvallen op het moment dat men ziet dat Iran op het punt staat om de zogenaamde ‘immuniteitszone’ binnen te gaan. Dat is het punt waarop Iran alle ‘know how’ en materialen beschikbaar heeft voor het vervaardigen van een atoombom.

Vanaf dat moment kan het nog slechts maanden duren voordat Iran werkelijk over een atoomwapen beschikt en is er niet veel meer dat er gedaan kan worden om het land te stoppen.

lees hier verder:

http://missingpeace.eu/nl/2012/02/retoriek-drijft-crisis-met-iran-verder-op-de-spits/