dinsdag 21 februari 2012

Israël van alle kanten onder druk

Daar waar Iran onder maximale druk zou moeten staan haar nucleaire wapensprogramma op te doeken is het een andersommetje en wordt Israël onder druk gezet aan haar eigen vernietiging mee te werken.

De sancties tegen Iran werken niet. Die conclusie wordt dag in dag uit bevestigd door Iran, China en Rusland. Iraanse oorlogsschepen varen vrolijk van Iran en Syrië met allerlei oorlogstuig en het enige dat het Westen doet is haar zelve de ene na de andere gouden Chaimberlain toekennen. Oftwel veel geblaat weinig wol is wat het Westen tot kunstvorm heeft verheven.


De druk op de Joodse Staat is dus gigantisch. De Amerikanen zetten druk, de Engelsen zetten druk en de Fransen zetten druk:

De ene na de andere Amerikaanse met een missie komt in Jeruzalem aan om de Joden te vertellen, netjes op te zitten en pootjes te geven. Eerst Dempsey, toen Tom Donilon, deze week wordt James Clapper in Israël verwacht. Ondertussen moet, ja u leest het goed moet Ehud Barak in Washington opdraven om informatie met de Amerikanen te delen voordat Netanyahu op 5 maart Washington bezoekt  en een gesprek heeft met Obama die er alles aan doet om zijn herverkiezing veilig te stellen.

Martin Dempsey vertelde CNN dat een Israëlische aanval op Iran is voorbarig, de Britse minister van Buitznlandse Zaken William Hague wist te vertellen dat het niet wijs van Israël is om militaire actie te ondernemen en de Franse president Sarkozy zei dat een oplossing nooit een militaire is maar altijd een politieke en diplomatieke.

Netanyahu klaagt ondertussen dat het niet helpt, dat westerse democratieën dag in dag uit de wereld vertellen dat een militaire oplossing niet de oplossing is en dat Iran daar zijn voordeel mee doet. Daar heeft Netanyahu een punt, wat Netanyahu wel weet, maar nog niet wil toegeven is het gegeven dat Israël voor een aanstormende trein wordt gegooid door landen die wel het eigenbelang scherp in het oog hebben, maar niet het belang van de 7 miljoen Israëliërs.

Deze kortzichtigheid van het Westen zal datzelfde Westen duur komen te staan wanneer Iran nucleair gaat. Alles voor de eigen schijnveiligheid. Eerst werd het Iraanse volk door de Westerse regeringsleiders verraden door de Iraanse groene revolutie te negeren. Nu is Israël aan de beurt.