vrijdag 10 februari 2012

CIDI: professor Dinstein over menselijke schilden en aanverwante zaken

‘All is fair in love and war?’

Lezing professor Dinstein

Donderdag 9 februari gaf de internationaal gerenommeerde rechtsgeleerde op het gebied van oorlogsrecht, de Israelische professor Dinstein, een lezing voor CIDI-leden in het House of Amsterdam. Dinstein was onder meer rector magnificus van de Universiteit van Tel Aviv en adviseert zowel het Israelische leger als ook de strijdmachten van andere landen, waaronder Nederland, op het gebied van oorlogsrecht.

Daarnaast was hij een van de oprichters van de Israelische afdeling van Amnesty International. All is fair in love and war? Uit de lezing van Dinstein bleek dat gezegde voor oorlog beslist niet opgaat. Ook oorlogsvoering hoort te verlopen via internationaal vastgestelde wetten. Daar zien we volgens Dinstein asymmetrie optreden. Niet tussen partijen die qua materiaal en mankracht ongelijk zijn, maar tussen partijen waar de ene partij zich wel, en de andere zich niet aan het internationale recht houdt. Volgens Dinstein gaat Israel ver tot zeer ver in het zich houden aan diverse conventies, terwijl bijvoorbeeld Hamas zich van die conventies niets aantrekt.


Dinstein gaf ook uitgebreid aandacht aan het begrip ‘menselijk schild’. Is daar sprake van, dan hoort de vijand zich te onthouden van oorlogshandelingen. Maar wat te doen wanneer er geen sprake is van onvrijwilligheid maar van mensen die zich vrijwillig als menselijk schild laten gebruiken? Dinstein noemde onder meer als voorbeeld familieleden van Hamasterroristen die op het dak van gebouwen in Gaza gingen staan om zo te voorkomen dat gebouwen met daarin Hamasstrijders en wapens onder vuur kwamen te liggen. Volgens Dinstein wordt de grens tussen burger en combattant (strijder) dan overschreden.

Lees hier verder