dinsdag 10 januari 2012

Interview met twee IDF-sluipschutters

Een gesprek met twee sluipschutters van de Givati brigade, om ons te vertellen over een van de meest begeerde rollen in de IDF. Wat gaat er door het hoofd als je kijkt door het vizier? (Een gevoel van God) Wat is het meest eng? (Missen) en wat maakt iemand tot een deskundige scherpschutter? (Intelligentie en gemoedsrust)

Een van de meest begeerde rollen binnen de IDF en de legers van de wereld in het algemeen, is de rol van de sluipschutter. Het zijn beroepsmilitairen, die na jarenlange training het veld ingaan met hun sluipschutter geweer en geavanceerde apparatuur en kunnen in de strijd het verschil uitmaken tussen winnen en verliezen. Ver uit het zichtsveld, maar dicht genoeg om toe te slaan worden sluipschutters beschouwd als de meest ervaren soldaten in het leger.


"Sluipschutter zijn is iets anders. Je bent nog niet een van de reguliere soldaten, je alles ziet en weet alles. Er is een kans dat leden van het team dat je ondersteunt niets weet van de volgorde van de gebeurtenissen, maar als sluipschutter weet je elk detail van begin tot eind." Aldus Izhar en Manor,voormalig sluipschutters van Givati ​die ermee akkoord zijn gegaan om geïnterviewd te worden en hun ervaringen te delen van hun militaire loopbaan. "Het is een gevoel dat moeilijk uit te leggen valt - je kunt in een vallei zitten zitten en bijvoorbeeld een boer op een enorme afstand in de gaten houden, hij heeft er geen idee van dat je hem observeert. Hij gaat gewoon zijn gang en heeft niet in de gaten dat je er de hele tijd bij hem bent".Dus hoe wordt iemand een sluipschutter? "Na de basisopleiding en alleen de basisopleiding stuurt potentiële snipers, maar niet in groepjes. Een per keer. Tenslotte is individuele training de basis van een sluipschutter. Eerst wordt je getraind als scherpschutters voor de infanterie, die cursus geldt voor alle sluipschutters binnen de IDF, vervolgens is er een gespecialiseerde anti-terroristen sluipschutterscursus ", zegt Izhar. "Je leert de bewegingen, uitrusting, wapen en intenties van de terroristen te erkennen en herkennen".

"Een van de vereisten van de cursus is het raken van een 10 cent stuk", herinnert Manor. "Het heeft me altijd verbaasd hoe de mens een wapen kan bouwen dat erin slaagt om een ​​"bal lood" van paar gram zo ver zo netjes naar een doel kan brengen."

Als ooit denkt dat het werk van een sluipschutter bestaat uit mikken en schieten, denk opnieuw: "Voor de operatie worden kaarten bekeken, afstanden gemeten en operationele informatie over het gebied verzameld", zegt Manor. "We moeten er ook voor kiezen welke wapens en apparatuur we gebruiken, aangepast in het kader van de missie die we voorbereiden. De waarheid is dat de rest van de eenheid altijd een beetje lacherig doet over onze manier van voorbereiden -.., Terwijl de rest van de eenheid hun standaard uitrusting checkt voor een operatie, zorgen wij ervoor een klein kussen en een deken in te pakken. Een sluipschutter moet wel comfortabel zijn tijdens de hinderlaag. "

Izhar vervolgt: "Als sluipschutter is het je taak de afstanden tot de doelen correct in te schatten. Als het een bewegend doel is moet de sluipschutter de snelheid van het bewegende doel kunnen bepalen en waar het schot gelost moet worden. Bij bewegende doelen over een grote afstand moet je iets voor het doel mikken, verder moet je de windrichting en windkracht in de gaten houden door de bewegingen van bomen of sigarettenpeuken op de stoep te observeren. Elk klein detail is van cruciaal belang, en moet binnen minuten aan te passen zijn-. Vooral wanneer het om terrorisme gaat is de situatie erg vloeibaar. Tijdens de operatie, is de sluipschutter erg actief naast schutter functioneert het team (schutter en waarnemer) als inlichtingen-eenheid, en rapporteert het team wat zij zien. In feite is de sluipschutter een paar extra ogen tijdens de operatie, en soms het enige paar ogen".

Hoe is het als sluipschutter in het veld te functioneren? Wat gaat er door het hoofd als je naar je doel kijkt door je vizier?
"Het is een gevoel van zien - en niet van kijken. Bijna als God. Je ziet je doel in je kruisdraden, hij heeft geen idee dat je er bent, met de vinger aan de trekker. De waarheid is..., omdat je het doelwit op afstand ziet, krijg je het idee niet op een mens te richten maar op iets abstracts, het werk is erg steriel, heel 'schoon', het snijdt je af emotioneel af van je taak. Dit is waarschijnlijk een van de meest belangrijke dingen -.. als een sluipschutter, moet je kalm blijven ' leggen ze uit. "Je voelt een enorme verantwoordelijkheid ten opzichte van de eenheid die je ondersteunt, die eenheid rekent op je".

"Je werkt als een robot, maar je moet niet denken als een robot. Je bekijkt dingen op een afstand, maar juist door die afstand ben je waarschijnlijk de eerste die het ziet Daarom moet je scherp blijven. Het belangrijkste in real-time is dat je met het eerste schot raakt. Wanneer je mist, geef jij je positie weg en is je kracht je zwakte geworden. Timing en nauwkeurigheid van een sluipschutter behoren tot de meest belangrijke zaken.. - Tijdens een hinderlaag in Libanon waren wij de gesel voor de terroristen. Sluipschutters zorgen voor verrassing en verwarring omdat de vijand niet kunt weten hoe en waar we toeslaan, de vijand voelt zich daardoor hulpeloos. Uiteindelijk komt alles neer op het schot, net als ons motto:. One Shot, One Kill".

Wat dachten jullie na een operatie, als je weer op weg was naar de basis of naar huis?
'Achteraf weet je dat je je verantwoordelijkheid hebt genomen, dat geeft een gevoel van grote voldoening. Je weet dat je opgegeven taak hebt volbracht, je weet dat je training afdoende is geweest. Heb is een gevoel van succes ".

Wat is het meest angstaanjagende dat een sluipschutter kan overkomen?
'Te missen. Het eerste schot moet raak zijn, de mogelijkheid dat je misschien gemist hebt of je hebt verkeerde informatie doorgegeven is een van de grootste angsten. "Er is altijd een zorg die nauw invloed zal hebben op ons, tijdens een hinderlaag of tijdens een operatie. Sluipschutter op een specifiek missie die erop is gericht iemand aan te vallen en die plotseling niet reageert hoe wij dat verwachten, dat kan ons volledig verlammen, dan zijn wij plotseling afhankelijk van het team dat wij ondersteunen. Het is een beetje absurd hoe de rollen plots kunnen omkeren.

Wat maakt een sluipschutter tot specialist?
"Een sluipschutter moet over specifieke kenmerken beschikken. Beheersing, intelligentie, het vermogen om wiskundige te kunnen denken, gemoedsrust die hem in staat stelt te functioneren in elke omgeving. Buiten dat, moet een sluipschutter oefenen en wel zo veel mogelijk. Sluipschutters in elite-eenheden over de hele wereld zijn alleen bezig met de taak waar ze voor zijn opgeleid en nergens anders mee. Een goede sluipschutter weet hoe razendsnel afstanden in te schatten. Goede sluipschutters zijn opgeleid om met verschillende wapens met het eerste schot "koud" het doel t raken. Koud omdat tijdens het schieten de loop warm zal worden en de daardoor het traject van de kogel zal veranderen. Het is belangrijk om dat verschil te weten".

Vandaag, buiten dienst, denk je nog steeds als een sluipschutter?
"Absoluut," zegt Izhar. 'Als ik ga wandelen kijk ik naar camouflage-opties, kijk ik naar het landschap en schat ik afstanden in. Ik probeer het los te koppelen, maar het is in mij ingebakken. "
"Ik voel dat mijn vermogens verminderen zegt Manor, ". Maar het is er nog steeds. Het heeft mij nog niet verlaten - uiteindelijk heeft het altijd in mij gezeten, het is wie ik ben.

Vertaald uit : http://www.mako.co.il/