donderdag 26 januari 2012

De slag om Jeruzalem, Zion Gate

Er zijn veel praktische en historische redenen dat Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van Israël is. In "de weg naar Ramat Rachel" is een van de redenen uit de doeken gedaan. Een andere reden dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad is ligt in het simpele feit dat in de recente geschiedenis (tussen 1948 en 1967) Jeruzalem gezuiverd was van Joden door Arabieren, waar Arabieren nu dezelfde rechten hebben als Joden was het onder Jordaans bestuur een ander verhaal . Verboden voor Joden.Eeuwenoude synagoges en Joodse scholen werden door de Artabieren vernietigd. Er kwam een eind aan eeuwen lange Joodse aanwezigheid in de oude stad. De Arabieren waren zo rigoreus in hun denken en handelen dat het voor Joden verboden was de Kotel (klaagmuur) te bezoeken. De Kotel is de heiligste plaats voor Joden totdat de tempel weer hersteld wordt.

De demarcatielijn liep langs de muur van de oude stad. De termen West en Oost Jeruzalem komen daar dus vandaan. Het Berlijn van het Midden-Oosten, tenminste tussen 1948 en 1967.  Na de zesdaagse oorlog keerden de Joden weer terug naar de Kotel en was er godsdienstvrijheid voor alle religies.

Dat Arabieren er een handje van hebben Synagoges te vernietigen bleek na de terugtrekking van Israël uit Gaza. Het eerste wat de vredelievende Palestijnen deden was het in de brand steken van de aanwezige Joodse gebedshuizen. In het geval dat Jeruzalem weer gedeeld zou worden, kan je op je vingers natellen wat er gebeurt met de Joodse wijk in de oude stad. Israël zal en kan dat niet laten gebeuren. Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, waar alle religies in alle vrijheid kunnen opereren.