vrijdag 27 januari 2012

CIDI | Palestijnse weigering om Israël te erkennen hét obstakel voor vrede

Palestijnse weigering om Israël te erkennen hét obstakel voor vrede

Niet de Israëlische politiek, maar de categorische weigering van Palestijnen om Israël te erkennen, is hét obstakel voor vrede, reageert Esther Voet op Jaap Hamburger en Willem-Gert Aldershoff. Het artikel verscheen zaterdag 21 januari in het Reformatorisch Dagblad.

Als je Hamburger en Aldershoff moet geloven, ligt vrijwel alles wat er mis gaat in het Midden-Oosten aan de Israëlische regering (RD 20-1). Al de eerste zin van hun artikel geeft blijk van die eenzijdige kijk op de werkelijkheid. Hamburger en Aldershoff refereren aan een stuk in de Israëlische krant Ha’aretz, die schreef over de internationaal geïsoleerde positie van het land onder premier Netanyahu.Even los van het feit of dat nu wel of niet waar is, beiden gaan volledig voorbij aan het feit dat in democratisch Israël de persvrijheid zo groot is dat allerlei standpunten van columnisten, zelfs met de meest extreme opvattingen, zonder pardon in Ha’aretz worden gepubliceerd. Een recht waar bevolkingen in alle Arabische staten tot op de dag van vandaag, ondanks de ‘Arabische Lente’, jaloers op kunnen zijn; óók de pers op de West Bank en in de Gazastrook.

Het duo wenst blijkbaar niet stil te staan bij de misstanden in de Arabische wereld. Onderdrukking van vrouwen, christenen en andere minderheidsgroeperingen, zijn daar aan de orde van de dag.

Daarnaast valt het ernstig te betwijfelen of de in het stuk gestelde „onderdrukking van de Palestijnen” door alle Palestijnen zal worden onderschreven. Er zijn 1,1 miljoen Israëlische Palestijnen. Velen daarvan zullen verklaren zich helemaal niet onderdrukt te voelen. Ze hebben stemrecht en zijn door middel van diverse partijen vertegenwoordigd in de Knesset, het Israëlisch parlement. Rechten die ze in geen enkel Arabisch land, Jordanië uitgezonderd, bezitten.

In het artikel wordt Israël impliciet verantwoordelijk gehouden voor het feit dat de Palestijnen geen eenheidsregering hebben. Maar zelfs de grootste Israëlische Palestijnen-knuffelaar had de verdeeldheid tussen de Palestijnen op de West Bank en die in de Gazastrook, die enkele jaren geleden nog tot een soort van burgeroorlog leidde, niet kunnen tegenhouden.

Onlangs nog werd een Fatah-delegatie, die op basis van het net gesloten ‘vriendschapsakkoord’ met Hamas, Gaza wilde bezoeken, pardoes door Hamas achter slot en grendel gezet. Het bericht haalde alleen een Arabische krant die wordt uitgegeven in Oost-Jeruzalem.Dus vredesonderhandelingen? Ja graag! Maar met wie?..... Lees verder --->> CIDI | Palestijnse weigering om Israël te erkennen hét obstakel voor vrede