zaterdag 26 november 2011

VVD wil opheldering over wie Palestijnse vluchteling is

De VVD is “bezorgd” over het voortduren van het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk door de selectieve criteria die de VN toepast voor het begrip vluchteling. De UNRWA (de VN organisatie die zich uitsluitend met de Palestijnse vluchtelingen bezighoudt) hanteert een veel ruimere definitie dan alle andere VN organisaties. VVD woordvoerder Han ten Broeke stelde deze kwestie aan de orde tijdens het begrotingsbehandelingdebat van Buitenlandse Zaken.

Minister Uri Rosenthal beloofde ten Broeke een brief te schrijven aan de Kamer waarin hij het regeringstandpunt zal toelichten.

Die brief wordt spoedig verwacht. De definitie van de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) is dat de vluchtelingen status “persoonlijk” is “en niet kan worden doorgegeven”. Deze definitie geldt voor alle vluchtelingen op aarde, behalve voor de Palestijnen.

De Palestijnen vormen het exclusieve mandaat van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), opgericht in 1949. De UNRWA houdt zich bezig met Arabieren die in Palestina leefden tussen juni 1946 en mei 1948, maar ook met hun nakomelingen. Daardoor hanteren de VN twee verschillende definities van 'vluchtelingen': één voor Palestijnen en één voor de rest van de wereld. Lees verder bij CIDI