donderdag 17 november 2011

Syrië op weg naar een burgeroorlog ?

Voor de eerste keer in de acht maanden durende opstand tegen president Bashar Assad, hebben Syrische deserteurs woensdagochtend 16 november een gebouwencomplex van de inlichtingendienst aan de rand van Damascus aangevallen.

Leden van de 'Free Syria Army' vuurden raketten af en schoten met machinegeweren op een groot gebouwencomplex van de luchtmacht, gelegen aan de noordelijke rand van Damascus bij de snelweg van Damascus naar Aleppo.


Anti-regerings activisten zeiden dat minstens zes soldaten werden gedood, 20 anderen raakten gewond bij de aanval.

Deserties
De Militaire Inlichtingen diensten zijn belast met het voorkomen van desertie binnen het leger.
Zij zijn ook de belangrijkste spelers in het brute optreden tegen de opstand, waarin volgens de Verenigde Naties meer dan 3.500 mensen zijn gedood.

Het Syrische leger wordt geregeerd door Bashar al-Assad's broer Maher, en andere leden van de Alawieten sekte, die slechts een kleine minderheid is in Syrië.
Ook het merendeel van de soldaten zijn soennitische moslims, en de laatste tijd deserteert een groeiend aantal van hen uit het Syrische leger.

Volgens Tzvi Yechezkeli, de Midden-Oosten expert van het Israëlische tv station Arutz 10, zijn er inmiddels 23.000 Syrische militairen gedeserteerd.

Lees het hele artikel hier:
http://missingpeace.eu/nl/2011/11/syrie-op-weg-naar-een-burgeroorlog/