maandag 14 november 2011

Lieberman: de claim "Jordanië is Palestina" schaadt Israël

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei maandag dat de bewering dat Jordanië de Palestijnse staat is, niet is gebaseerd op realiteit en degenen die die deze bewering steunt heeft geen oog voor de Israëlische belangen. Het gaat zelf ten koste van de Israëlische belangen.

Sprekend op een Knesset commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie voegde Lieberman eraan toe dat de bewering dat Jordanië is Palestina het internationaal recht en het Israëlisch-Jordaanse vredesakkoord tegenspreekt.


Lieberman heeft groot gelijk met zijn stelling dat het Israël schaadt, alleen een kleine minderheid in Israël zal het tegenovergestelde steunen. Deze kleine minderheid (NRP) heeft 4 van de 120 zetels binnen de Knesset, wat aangeeft hoe klein deze minderheid is.

Jordanië is een zelfstandige Staat waarin de balans een precaire is. Onrust in Jordanië is slecht voor Jordanië, maar ook voor Israël en bedreigender dan de onrust in Egypte daar de Sinaï nog enigszins voor een buffer zorgt.

De reële keuzes die Israël heeft zijn de volgende. Een onafhankelijk Palestina, of het volledig integreren van de West-Bank in Israël waarbij de Palestijnen volledige burgerrechten krijgen. De laatste optie is de minst favoriete in verband met de terugkeer van Palestijnen naar Israël en demagogische zelfmoord  voor de Joodse Staat. Een onafhankelijk Palestina blijft de enige optie mogelijk om Israël op lange termijn te laten overleven.