maandag 14 november 2011

Een klap in het gezicht van de Europese Israëlbashers

Het Israëlische kabinet heeft zondag twee wetsvoorstellen goedgekeurd die buitenlandse regeringen en organisaties belemmert de Israëlische politiek te beïnvloeden. Het eerste wetsvoorstel staat limiteert bedragen die Israëlische NGO's via buitenlandse donaties mogen ontvangen. De jaarlijkse limiet zal NIS 20.000 (ongeveer 4.000 euro)zijn Het tweede wetsvoorstel belast donaties die door buitenlandse regeringen worden gedaan. Deze belasting zal 45% bedragen. De voorstellen zijn onderwerp van heftige debatten zowel in het kabinet als door het Israëlische publiek. Tegenstanders van de wetsvoorstellen, waaronder zes mininsters, betoogden dat deze schadelijk zijn voor het democratische karakter van de Joodse Staat, en kan worden gezien als discriminatie van bepaalde sectoren van de samenleving. Voorstanders voeren aan dat de wetsvoorstellen voor alle NGO's geldt.
Links Israël vindt dat door deze maatregelen de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. Een onzinnige redenatie. Wanneer het bestaan van Israëlische NGO's afhangt van buitenlandse donaties dan is er iets fundamenteel mis met zo een NGO. Verder is in het verleden gebleken dat deze NGO's die een absolute minderheid van de Israëlische bevolking vertegenwoordigen onevenredig veel publiciteit kregen. Hebben buitenlandse regeringen het recht op vrije meningsuiting in het politieke kader van een soevereine natie? Volgens de appeasers van de EU wel.
 The EU's ambassador to Israel, Andrew Standley, contacted the prime minister's national security adviser, Yaakov Amidror, on Thursday and warned him that passage of the legislation could harm Israel's standing in the West as a democratic country.
 Stel je voor dat Israël zich intensief zou bemoeien met interne Europese aangelegenheden en bijvoorbeeld Catalaanse, Baskische of Ierse separatisten zou steunen, zou datzelfde Europa dan ook zeggen dat recht zou mogen uitoefenen? Waarschijnlijk niet.