maandag 22 augustus 2011

Waarom Iron Dome nodig is voor Israël

Minister van Defensie Ehud Barak heeft aangekondigd dat Israël binnen enkele weken nog eens twee extra Iron Dome anti-raket systemen in het zuiden zal stationeren.

Op dit moment heeft Israël twee werkende systemen. Deze hebben hun werk de afgelopen dagen naar behoren gedaan, 10 raketten uit de lucht geplukt, maar kunnen niet alle steden en dorpen in het zuiden van Israël beschermen tegen de Palestijnse oorlogsmisdaden. Vanaf 18 augustus hebben Palestijnse terreurorganisaties 147 Kassamraketten, mortiergranaten en Gradraketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Met die 147 oorlogsmisdaden worden een miljoen inwoners van Israël geterroriseerd. Er zijn bepaalde politieke stromingen en organisaties in Nederland die deze aantallen liever niet zien, of gewoonweg wegkijken. Daarin worden zij gesteund door onder meer de NOS die het journaal opende met "Israël valt Palestijnen aan." [sic]


Barak heeft door de Palestijnse oorlogsmisdaden het anti-raketprogramma versneld. Naast de twee Iron Dome systemen, zullen er tot 2013 in totaal 9 systemen worden aangeschaft. En zal het "David's Sling" anti-raketsysteem worden geactiveerd.

Een grondoperatie heeft, nog, te weinig draagvlak in Israël. Dat heeft meerdere oorzaken.

De eerste is het vechten is stedelijk gebied, waardoor vrijheid van handelen ernstig wordt beperkt. Tijdens Cast Lead nam Israël allerlei maatregelen het aantal burgerslachtoffers te beperken, deze maatregelen gingen tegen iedere militaire logica in, maar het mees morele leger ter wereld nam deze maatregelen toch om burgerslachtoffers te voorkomen.
 Flyers werden uitgestrooid boven gebieden die op het punt stonden te worden aangevallen, sms-berichten verstuurd en voicemails werden ingesproken wanneer een bepaald huis op het punt stond gebombardeerd te worden, daarmee verdween het element van verrassing. Al met al deed de IDF er alles aan om nevenschade te voorkomen.
 Wat velen ook vergeten is, dat wanneer een terrorist een moskee, ziekenhuis, school of woonhuis militair gebruikt deze infrastructuur volgens het oorlogsrecht is aangemerkt als legitiem doelwit. Het aantal burgerslachtoffers tijdens Cast Lead is te betreuren, maar komt op het conto van de Palestijnen zelf door de door hun gekozen modus operandi.

Een tweede reden dat een grondoperatie minder populair is, is het feit dat het oproepen van reservisten een ernstige inbreuk is op het dagelijks leven in Israël en een grove ontregeling van de economische infrastructuur. Dat in een wereldwijde economie die worstelt, is een grondoperatie significante aanslag op mensen en middelen.

De derde reden is een logisch gevolg op de tweede.
Israël heeft grofweg berekend wat de prijs was voor Operatie Cast Lead (dec 2008/jan 2009). Deze campagne duurde 22 dagen en kostte de Israëli's 590 miljoen dollar. Deze 590 miljoen werd uitgegeven om beschadigde of vernietigde apparatuur en benodigdheden te vervangen en te herstellen, de troepen campagne klaar te maken. De Israëli's gebuikten meer dan duizend slimme bommen en raketten, en gebruikten grote hoeveelheden brandstof en reserveonderdelen voor vliegtuigen en voertuigen. Reserve troepen krijgt soldij en voor de honderden gewonden worden de medische kosten vergoed.
De 590 miljoen dollar, oftewel 26,8 miljoen dollar per dag, zijn niet de totale kosten van Cast Lead, maar het is het grootste deel van deze operatie om de oorlogsmisdaden van Palestijnen te stoppen.

Drie redenen waarom Israël erbij gebaat is om meer - en versneld - Iron Dome en andere anti-raketsystemen te implementeren.  De Palestijnse terroristen proberen met een veranderende tactiek Iron Dome te omzeilen om hun oorlogsmisdaden te continueren, dat is het gedeeltelijk gelukt. Met meer anti-raketsytemen kan de terroristische raketdreiging worden geneutraliseerd. Een Iron Domeraket kost ongeveer $50.000 een stuk goedkoper dan een grondoffensief.