zondag 21 augustus 2011

Israël, het beste dat de Arabieren kan overkomen


Een zucht van verlichting werd er geslaakt. Een zucht van verlichting in Cairo, Amman, Damascus, Beirut en waarschijnlijk ook in Teheran. De druk moest van de ketel en met een goed uitgevoerd plan is dat ook gelukt. 
Het plan werd bekokstoofd in Beirut, Damascus en Teheran. De uitvoering van deze keer niet Hezbollah, maar het aan Hezbollah gelieerde PRC in Gaza. De aanval begon afgelopen donderdag. De Arabieren en Iraniërs wisten dat Israël moest reageren. Hetgeen gebeurde. Dat was het startsein voor Hamas om de "wapenstilstand" op te zeggen, welke wapenstilstand dat was is mij nooit duidelijk geworden, maar hij scheen er te zijn. Raketten regenen neer op het zuiden van Israël, Iron Dome (dat nog steeds in een testfase verkeert) doet wat het kan en heeft al meerdere raketten neergehaald, maar helaas scoort het terroristentuig van Hamas en handlangers soms voltreffers. Een Synagoge, een huis en een school zijn al geraakt. Sinds donderdag zijn er door het terroristentuig 100 raketten op Israël afgeschoten. Dat resulteerde in een dode en tientallen gewonden. 500.000 duizend Israëliërs brengen hun tijd in schuilkelders door.
De IAF doet vergeldingsaanvallen en door domlinks wordt er gerept over genocide door Israël. Met droge ogen wordt dat beweerd. De NOS sprak over aanvallen van Israëliërs op Palestijnen [sic], en repte, zoals gewoonlijk niet over de terroristische Palestijnen. Voor de goede orde moet ik u mededelen dat de NOS op zondag eindelijk een uitzending had die meer recht deed aan de situatie.

De Arabische Liga
De Arabische Liga, dat is die Liga die bij 2000+ doden in Syrië heel hard "lalalala" zingt en de vingers in de oren heeft gestopt, die Arabische Liga komt binnen 72 uur na de terroristische aanslag bij Eilat bijeen. Niet om de terroristen te veroordelen, maar om Israël weer eens ouderwets overal de schuld van te geven. Same old, same old. Het is en blijft in de Arabische wereld niet mogelijk om zelfkritiek uit te oefenen, daar zal het ook nooit wat  worden met de Arabieren.
Egypte
De zelfkritiek waar het de Arabische Liga aan ontbreekt, speelt Egypte ook parten. Na het verdwijnen van Mubarak is Egypte zijn grip op de Sinaï kwijt. Terroristen lopen in en uit alsof het hun eigen huis is. De Gazaanse terroristen hadden geen enkele moeite de door links verklaarde "gevangenis" te verlaten en 8 joden te doden. Bij het daaropvolgende vuurgevecht vielen er drie Egyptische politiemensen die in de weg liepen en in de vuurlinie van de IDF. In plaats dat Egypte hun excuses aan Israël aanbieden wegens incompetentie eist Egypte op hoge poten excuses van Israël voor de dood van diezelfde Egyptische politiemensen die dood zijn door de inactiviteit van de Egyptenaren baas in eigen huis te blijven. Verder wil Egypte aan de rest van Arabische  wereld laten zien hoe zij met Israël spelen. De gasprijs zal met de opstelling van Egypte te maken hebben en niet te vergeten Obama, voorlees en een termijn president die vindt dat Israël excuses moet maken aan Turkije naar aanleiding va Flotilla 1. Egypte voelt zich door die slappe Amerikaanse houding gesterkt,
Jordanië
Het zwakke Jordanië heeft zondag ook een duit in het zakje gedaan door Israël te veroordelen wegens de militaire escalatie in Gaza. De minister voor informatie Abdullah Abu Rumman gaf een verklaring uit waarin veder te lezen staat dat Jordanië wil dat het geweld onmiddellijk stopt en dat de escalatie de stabiliteit in de regio ondermijnt. Verder veroordeelt Jordanië de dood van "burgers" in Gaza en dat van de Egyptische politiemensen. Geen woord  van Jordanië over de aanleiding, maar dat kan je ook niet verwachten van het laffe koninkrijk dat paniekerig om zich heen kijkt en ziet wat er in de broederlanden gaande is.

Syrië en Libanon
Wat mij betreft kan er steeds meer gewezen worden naar Syrië, Libanon en Iran als de masterminds achter deze aanval. Deze landen hebben er belang bij wanneer de aandacht van Syrië wordt afgeleid en Israël weer volop in de belangstelling staat. Zij weten dat wanneer er wat ook gebeurd in Israël de media-attentie bij hen vandaan wordt gehaald. Assad doet er alles aan om aan de macht te blijven. Zijn machtpositie is cruciaal voor Iran en Hezbollah. Zonder Assad breekt er naar alle waarschijnlijkheid  sektarisch geweld uit tussen Soennieten en Sjiieten. Het sjiietieche Iran zal worden verzwakt door een Soennitisch Syrië. Dat moet koste wat het kost worden voorkomen. Iran wil Israël vernietigen en daar moet alles voor wijken.
Naast Iran hebben de Arabieren alle baat bij Israël. Wijzen naar een ander is 1001 keer makkelijker dan zelfkritisch kijken.

Israël
De vraag die velen stellen is: komt er een cast lead2? Israël heeft alle recht om Gaza binnen te vallen om orde op zaken te stellen. Oppositiepartij Kadima heeft dit vandaag met zoveel woorden gevraagd, dat is tekenend. De huidige Israëlische regering is nog niet zover. Er zijn nog geen reserves opgeroepen en Israël voert voorlopig alleen vergeldingsaanvallen uit op terroristische infrastructuur. Bij blijvende raketaanvallen zal de roep vanuit de Israëlische bevolking voor ingrijpen toenemen. 
Binyamin Netanyahu heeft dan in ieder geval de steun van de oppositie. Ingrijpen is gerechtvaardigd. Iedere raket- en mortieraanval op Israëlische burgerdoelen is een oorlogsmisdaad. daarvan zijn er vanaf donderdag al 100 door Palestijnse terroristen gepleegd.