vrijdag 26 augustus 2011

Arabische Liga: Vredesverdrag Egypte en Israël niet heilig

De secretaris-generaal van de Arabische Liga en Egyptisch presidentskandidaat Nabil Elaraby deelde mede dat het vredesverdrag tussen Egypte en Israël uit 1979 niet heilig is en dat het onderwerp kan zijn tot aanpassing of annulering wanneer het door een van de partijen wordt geschonden.

In het kort: Elaraby wil van het vredesverdrag af, en gebruikt de dood van de Egyptische politiemensen als excuus zijn oorlogszuchtige punt te maken.


Oorlogshitser en presidentskandidaat Elaraby vervolgde door te herhalen dat het vredesverdrag niet als de Koran of als het nieuwe testament is.

Zijn oorlogstaal komt op het moment dat Israël's minister van defensie Ehud Barak toestemming aan Egypte heeft gegeven om duizenden troepen, pantservoertuigen aan helikopters in de Sinaï te stationeren. De Sinaï is gedemilitariseerd onder het vredesverdrag. Barak heeft die toestemming gegeven omdat het huidige Egyptische regime de boel uit de klauw heeft laten lopen. Mubarak had het zooitje daar strak in de hand, maar sinds zijn vertrek is het complete anarchie.
In Israël is niet iedereen blij met het besluit van Ehud Barak. Knesset -voorzitter Reuven Rivlin legt uit dat de besluitvorming voor het stationeren van Egyptische troepen in de Sinaï bij het parlement ligt en niet bij de regering.

Barak heeft aangegeven toestemming te hebben verleend op grond van de recente aanslagen op Israëlisch grondgebied en dat het in Israëlisch belang is wanneer de smokkeltunnels worden aangepakt.
Elaraby vindt een natuurlijke bondgenoot in de Iraanse haatsmurf Ahmadinejad, die weer eens heeft opgeroepen Israël van de kaart te vegen:


Ahmadinejad calls for eradication of Israel


Iranian president says Muslim nations should help dispose of the “bankrupt, uncivilized and criminal Zionist regime," emphasizes the importance of strengthening ties with Egypt as a way to render Israel and West useless.