vrijdag 29 juli 2011

Video van onderminister Danny Ayalon doet stof opwaaien in Arabische wereld, Palestijnen in paniek


Een Israëlische videoclip die onlangs werd ge-upload op het internet maakt furore in de Arabische wereld. In de video zet onderminister van Buitenlandse Zaken Daniel Ayalon vraagtekens bij de Palestijnse claim ten aanzien van de "bezette" gebieden en de Palestijnse identiteit.
Ten aanzien van de historische status van de Westelijke Jordaanoever, zegt hij: "het grondgebied, van wie is het?" De clip heeft in korte tijd al 190.000 hits op youtube. Er is woede onder de Palestijnen en Jordaniërs. De video kreeg veel aandacht in de Arabische pers, waaronder een speciaal uitzending bij  het televisiestation Al-Jazeera.

De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat heeft in een officiële reactie namens de Palestijnse Autoriteit, Ayalon beschuldigd van vervalsing van het internationaal recht en daardoor voortduren van het conflict. De Jordaanse pers was ook woedend op de beeldvorming dat Jordanie tot de zes daagse oorlog  de illegale bezetter van de Westelijke Jordaanoever was.
Ayalon, heeft in een reactie, Erekat uitgedaagd voor een openbaar debat over internationale vraagstukken. "Te lang, heeft Israël gezwegen over de verdraaiing van feiten en het internationale recht. Ik roep elke leider van de Palestijnse Autoriteit of de Arabische wereld op om mij publiekelijk confronteren over de kwestie. Dat is de enige manier om een de waarheid aan de wereld kenbaar te maken."
Goede zaak dat Israël zich eindelijk eens pro-actief in het conflict opstelt in plaats van constant in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Wanneer de Palestijnse, of Arabische leiders weigeren het debat aan te gaan, zullen zij zichzelf ontmaskeren als de leugenaars die zij zijn. 
Ondertussen is Ayalon van plan meer video's te maken, een daarvan zal gaan over de Palestijnse vluchtelingen.