vrijdag 15 juli 2011

Palestijnen willen een Groot-Palestina

Een poll onder Palestijnen naar vrede in het Midden Oosten geeft soms wel en soms geen verrassende resultaten. Het geeft een inzicht wat Mohammed en Fatima denken en in dat denken is geen ruimte voor een Joodse Staat, zelfs met vrede zullen de Palestijnen doorgaan met hun idee-fixe van een Groot-Palestijnse Staat van de rivier tot de zee.

De poll is uitgevoerd in samenwerking met het Palestijnse Centrum voor Publieke Opinie uit Beit Sahour en gesponsord door The Israel-Project, een internationale non-profit organisatie die journalisten en leiders voorziet van informatie over het Midden-Oosten.
The Israel-Project probeert vrede in de Arabische wereld te bevorderen door middel van "people-to-people vrede." De peiling lijkt erop te wijzen dat de organisatie een moeilijke taak voor zich heeft.
De Cijfers 73% van de 1.010 geïnterviewde Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn het eens met de 'hadith' uit het handvest van Hamas over de noodzaak de Joden die zich achter stenen en bomen verstoppen te doden.
Slechts een op de drie Palestijnen (34 procent) accepteert twee staten voor beide volkeren als de oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict aldus het onderzoek, in het Arabisch, van de 1.010 Palestijnse volwassenen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook dat deze week door de Amerikaanse opiniepeiler Stanley Greenberg werd voltooid.
De respondenten werd gevraagd naar de verklaring van de Amerikaanse president Barack Obama dat "er twee staten moeten komen": Palestina als het thuisland voor het Palestijnse volk en Israël als thuisland voor het Joodse volk."
Slechts 34% zei dat ze dat idee aanvaarden, terwijl 61% het idee verwerpen.
Zesenzestig procent van de respondenten zei dat het Palestijnse 'echte doel' zou moeten zijn om te beginnen met een twee-staten-oplossing, maar om te eindigen in één allesomvattende Palestijnse staat.
Gevraagd naar de status van Jeruzalem gaf 92% van de Palestijnen aan zei dat het de hoofdstad van Palestina moet worden, 1% zei dat de hoofdstad van Israël kan zijn, 3% vond het de hoofdstad van beide Volken, en 4% gaf de voorkeur aan Jeruzalem als neutrale internationale stad.
Tweeënzeventig procent van de Palestijnen steunt het ontkennen van de duizenden jaren Joodse geschiedenis in Jeruzalem, 62% ondersteunt het ontvoeren en gijzelen van dienstplichtige IDF-soldaten en 53% vindt het een goed idee dat Palestijnse kinderen op school liedjes zingen met teksten over Jodenhaat.
Bij de vraag over een deel van het Hamas-handvest of er bataljons uit de Arabische en Islamitische wereld gevormd moeten worden om de Joden te verslaan was 80% van de respondenten voorstander. 73% is het eens met de 'hadith' uit het handvest van Hamas over de noodzaak de joden die zich achter stenen en bomen verstoppen te doden. (lees ongewapende kinderen, vrouwen en mannen)
Aan de andere kant gelooft slechts 45% van de respondenten in het Hamas-hoofdstuk dat alleen jihad voor een oplossing zou zorgen voor het Palestijnse probleem.
Andere positievere bevindingen uit het onderzoek zijn dat slechts 22% van de respondenten de raketaanvallen steunt, maar dat tweederde een diplomatieke oplossing boven gewelddadig "verzet" prefereert.
Over het algemeen geeft 65% van de Palestijnen de voorkeur aan diplomatie en 20% aan geweld. Op de Westelijke Jordaanoever is de verdeling 69-28%, en in Gaza, 59-32%.
Gevraagd of zij het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse Staat via de VN ondersteunen zei 64% zei ja. Het percentage was 57% in de Westelijke Jordaanoever en 79% in Gaza. Zevenendertig procent zei dat de VN-actie een Palestijnse staat dichterbij zou brengen, 16% zei dat het voor een terugval zou zorgen en 44% zei dat het zou geen verschil maakt.
Op de vraag wat de topprioriteiten van de Palestijnse president Mahmoud Abbas moeten zijn antwoordt 83% het scheppen van banen. Slechts 4% zei dat erkenning van een ​​Palestijnse staat via de VN een topprioriteit is en slechts 2% zegt dat het de vredesonderhandelingen met Israël zijn.
"Sommige van de uitkomsten in de poll zijn ontmoedigend, maar we proberen hen te veranderen," zei de voorzitter van the Israel-Project, Jennifer Laszlo Mizrahi, tijdens een persconferentie in Jeruzalem, waar zij en Greenberg de bevindingen presenteerden.
Greenberg zei dat uit het onderzoek bleek, dat er een grote behoefte aan openbare informatie en leiderschap aan Palestijnse kant is.
Greenberg en Laszlo Mizrahi hebben presenteerden de bevindingen aan president Shimon Peres, oppositieleider Tzipi Livni, minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, vice-premier Moshe Ya'alon en aan Ron Dermer, adviseur en vertrouwensman van premier Benjamin Netanyahu's, .
Volgende week zijn er bijeenkomsten gepland in het Witte Huis en het Pentagon.
Israëlische politici vertelden Greenberg en Laszlo Mizrahi dat ze aangemoedigd werden door Palestijnse steun voor de vredesonderhandelingen.
"De Palestijnen willen oplossingen, geen revoluties" zei Peres volgens Laszlo Mizrahi.