donderdag 2 juni 2011

Is Gaza nog steeds bezet?

Een aantijging van de Palestijnenknuffelaars is dat de Israëlische bezetting van Gaza niet is beëindigd met de militaire terugtrekking en de gedwongen verhuizing van 10.000 joden van Gaza naar Israël. De Palestijnen wilden Gaza Judenrein hebben.

Artikel 42 van de Haagse conventie van 1907 bepaalt dat een territorium bezet is, wanneer het onder het daadwerkelijke gezag is van een vijandige leger. "Ook de Conventie van Genève stelt dat grondtroepen "controle moeten uitoefenen binnen het grondgebied." wil er sprake zijn van bezetting Verder is er sprake van bezet gebied wanneer de bezettende macht het gebied daadwerkelijk regeert en bestuurlijke diensten in stand houdt. De facto regeert Hamas Gaza zonder Israëlische interventie.Er zijn lieden die beweren dat het controleren van de grenzen een "effectieve controle " van het gebied is. Maar eerdere, echte blokkades, zoals die van Cuba door president John F. Kennedy, werden nooit gezien als bezetting van Cuba. Bovendien, de grenscontroles zijn normaal langs alle internationale grenzen, ook bij bevriende buurlanden.

In maart heeft de VN-Veiligheidsraad resolutie 1973 aangenomen, een resolutie dat militaire actie toestaat​​, waarin is afgebakend dat Libië een no-fly zone is, het bevriezen van Libische activa en het keurde geweld goed tegen Libische troepen. Toch spreekt resolutie 1973 specifiek niet van een "bezetting" van het Libische grondgebied. Dus nu hebben we de bevestiging van de Veiligheidsraad van de VN ondanks een breed embargo, een no-fly zone en maanden van constante luchtbombardement geen sprake is van een "bezetting".

Wanneer je de uitvoering van resolutie 1973 in ogenschouw neemt kan je situatie in Gaza in zijn geheel geen bezetting door Israël noemen.

Artikel van: Eugene Kontorovich is een professor aan de 2Northwestern University School of Law", en Paula Kweskin is een advocaat bij NGO Monitor.