woensdag 5 januari 2011

Nuancering bij berichtgeving over Belgische Joden die naar Israël trekken

De krant De Standaard brengt een artikel over het stijgend aantal Joden dat naar Israël trekt.
“In vergelijking met 2009 steeg het aantal emigraties van Belgische joden naar Israël van 152 naar 250. Het gaat om een stijging van 63 procent. Dat is meer dan in andere Europese landen. De cijfers komen van het Joods Agentschap, een organisatie die in samenwerking met de Israëlische overheden de immigratie van joden uit alle delen van de wereld naar Israël behandelt.”
Beluister het gesprek van onze hoofdredacteur op Radio 1.
Bij deze cijfers dienen we toch een aantal belangrijke opmerkingen te maken:
- Het gaat hier om een half procent van de Belgische Joden, van een ‘massale vlucht’ is zeker geen sprake.
- Naast Joden die België verlaten om naar Israël te trekken heb je ook Joden uit Israël die naar ons land komen. Hier bestaan geen exacte cijfers over maar hun aantal wordt op 150 per jaar geschat. (cijfers gebaseerd op telling Joodse scholen en het lidmaatschap van de synagoge)
- Als een modaal gezin naar Israël trekt (4 personen) dan spreken we van 25 families meer die dit jaar naar op ‘Aliyah’, zoals naar Israël immigreren in het Hebreeuws heet.
- 63% lijkt  een hoog percentage maar als we het over kleine aantallen hebben dan zijn procenten misleidend. Als het gisteren -2 graden was en morgen +2 graden is, dan is dat ook een stijging met 400%.
- De redenen voor het vertrek zijn velerlei. Naast mensen die het latente antisemitisme
http://joodsactueel.be/2011/01/05/63-stijging-van-belgische-joden-die-naar-israel-vertrekken/