zondag 9 januari 2011

Middle-East Watch: Jordanië, de eeuwige koorddanser in het Midden-Oosten

Jordanië net als vele landen in het Midden-Oosten gecreëerd uit het niets. Onafhankelijk geworden in 1946 en vanaf haar onafhankelijkheid is het tobben geblazen voor het Hasjemitische Koningshuis.
Ondanks de vrede met Israël zijn de betrekkingen tussen beide landen officieel gespannen, maar officieus prima. Zelfs in staat van oorlog werd er regelmatig in het geheim overleg gevoerd tussen beide landen. Jordanië heeft namelijk het probleem dat de meerderheid van de bevolking uit Palestijnen bestaat en hun loyaliteit ligt vaker bij hun broeders in de West-Bank dan in Amman. Jordanië is dan ook de koorddanser bij uitstek in het Midden-Oosten. Tijdens de Golfoorlog koos het de kant van Irak, toch wist Jordanië bijna ongeschonden uit die politieke faux pas te komen. Jordanië is geen vrienden met Syrië dat Jordanië beschouwd als onderdeel van een Groot-Syrië.
Dat resulteerde in het verleden tot een alliantie met Israël dat beloofde Jordanië te hulp te schieten bij een eventuele aanval door Syrië op Jordaans grondgebied. Jordanië is geen vrienden met Saoedi-Arabië. Het huis van Saoud heeft de Hasjmenieten uit Saoedi-Arabië verdreven en op het Arabische schiereiland is het geheugen goed, het geduld aanwezig en worden zaken nooit vergeten. Verbazing wekkend was het officiële bezoek afgelopen maand aan Iran. Nu niet echt het meest populaire jongetje in de wereld en zeker ook niet in de Arabische wereld. Die toenadering is mij op dit moment een raadsel, maar met Jordanië weet je dat niets zonder reden gebeurt. Zij zijn tenslotte meester in het koorddansen, misschien heeft het te maken met het Saoedisch/Syrische initiatief in Libanon inzake de Hariri kwestie. In de gaten houden dus.