zondag 16 januari 2011

Demonstratie van de (wan)hoop

foto: Yossi Gurvitz
Links Israël heeft het de afgelopen jaren zwaar. Na het ineenstorten van het Kibboetssysteem kan je rustig zeggen dat het linkse smaldeel in Israël de ideologische weg kwijt is. Er is geen eenheid. Versplintering is een woord dat bijna een understatement kan worden genoemd. Het grote struikelblok voor progressies Israël is veiligheid. Het is moeilijk te verkopen de "bezetting" en de "muur" te veroordelen wanneer er links en rechts om je heen mensen worden opgeblazen door diezelfde "vrienden" die je tracht te verdedigen. Links is zoekende naar een nieuwe formule zichzelf weer opnieuw uit te vinden. De demonstratie van afgelopen zaterdag kan daar een aanzet voor zijn. Meer dan tienduizend
Israëliërs demonstreerden in Tel Aviv tegen de huidige regering dat plannen heeft actiegroepen te laten onderzoeken op banden met terroristische organisaties. Volgens de demonstranten zijn die plannen niet democratisch en racistisch. Het is jammer dat de racismekaart wordt getrokken, daarmee diskwalificeert links zich. Naar mijn mening doet de Israëlische regering er goed aan na te gaan hoe actiegroepen gefinancierd worden. Het is een vreemde zaak dat, bijvoorbeeld, de Nederlandse ambassade groeperingen financiert en daarmee partij kiest tegen de staat Israël.

De demonstratie juich ik echter toe om andere redenen. Het laat wederom zien dat Israël een volwassen democratie is waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is en waar mensen tegen hun regering in alle vrijheid kunnen demonstreren. Een groot goed in het Midden-Oosten.