maandag 17 januari 2011

De teloorgang van links in Israël

Politiek gezien heeft links Israël het zwaar. Het eens machtige bolwerk van Mapai en Mapan is een schaduw van haar voormalige zelf en Avoda (arbeid) heeft deze trend voortgezet. Linkse politieke partijen zijn "uit" in Israël. De oorzaak is dat er geen linkse politieke partij is die veiligheid op een goede manier aan het electoraat kan verkopen. Het Israëlische publiek is daar gevoelig voor. Links demonstreert tegen de "blokkade" van Gaza, tegen het "veiligheidshek", tegen "nederzettingen" en voor vrede. Dat zijn nobele doelstellingen, maar zonder een geloofwaardig
alternatief voor veiligheid zal het merendeel van de Israëlische samenleving daar zijn neus voor ophalen. Ehud Barak ziet de teloorgang van links in Israël en stapt daarom uit de Israëlische partij van de arbeid. Hij gaat verder onder de naam Atzmaut (onafhankelijkheid) Naar mijn bescheiden mening een kansloze onderneming.

Wat Barak nu voorstaat wordt al ingenomen door Kadima (vooruitgang). Barak krijgt het voor elkaar Kadima light te vormen. Een nieuwe splinter aan het Israëlische firmament.  De teloorgang van links baart mij zorgen, dat verbaast u waarschijnlijk, maar ik heb er inderdaad moeite mee. Een goede oppositie is belangrijk voor iedere kabinet waar ook ter wereld. een goede oppositie houdt een kabinet scherp. Verder moet Israël ervoor waken dat met het verdwijnen van links het land niet wordt gegijzeld door een kleine religieuze minderheid. Het seculiere karakter van de staat Israël komt langzaam maar zeker in het geding. Dat is al met al geen goede ontwikkeling.