donderdag 13 januari 2011

De briljante Hezbollah-Syrie-Iran as

 Ik heb het al eerder aangegeven. Hezbollah is een tegenstander waar rekening mee moet worden gehouden. Het laten klappen van de regering is een meesterlijk zet en getuigt van goede timing. Het bewijst tevens dat Hezbollah niet om het Libanese volk geeft en er alleen is voor zichzelf en haar sponsoren.

Israël, zoals gisteren al voorspeldt volgt de ontwikkelingen nauwgezet.

 Hezbollah doet er alles aan niet als schuldige te worden aangewezen in de zaak Hariri. Het heeft in het verleden Israël aangewezen als dader,dat doet iedereen in het Midden-Oosten en het heeft altijd resultaat. Hezbollah mag blij zijn dat Israël bestaat wie had het anders de schuld moeten geven.

Met het laten vallen van dit kabinet zijn er een paar scenario's die aandacht verdienen.



Scenario 1. Hezbollah wil meer macht in Libanon en probeert dat te verkrijgen met afperstactieken
Scenario 2. Hezbollah maakt de weg vrij voor Iran en Syrië als vredestichters te fungeren. Waarbij Iraanse en Syrische troepen aan de grens met Israël staan. een situatie die Israël zich niet kan veroorloven.
Scenario 3. Hezbollah maakt zich op voor een confrontatie met Israël en wil haar handen vrij hebben door niet in een kabinet aanwezig te zijn. Daarmee kan Israël niet heel Libanon verantwoordelijk houden wanneer er ongeregeldheden uitbreken. Hezbollah effent nu al het pad voor de komende slachtofferrol.

Wel scenario ook. Hezbollah is een meester in deceptie. De komende dagen kunnen cruciaal zijn voor de toekomst van Libanon en daarmee de regio. Wordt wederom vervolgd.