woensdag 17 november 2010

Te Koop – Vrede in het Midden Oosten

Onderstaand artikel is een gastartikel door Yochanan  van www.missingpeace.eu [Redactie]

Wie dacht dat we alles al hadden meegemaakt in de eindeloze reeks vredesprocessen in het Palestijnse Israëlische conflict kwam deze week bedrogen uit. In het theater van de absurditeit in het Midden Oosten, werd een nieuw product aan geboden op de Bazaar: Vrede!
De verkoper is de Amerikaanse president Obama en de koper leek in eerste instantie alleen Bibi Netanyahoe te zijn. De Palestijnse president Aboe Mazen heeft nu echter ook interesse.
Voor geld wil zelfs Mazen wel uit de boom komen waar hij sinds vorig jaar in zit.
Vanuit zijn boomhut had hij met veel genoegen gekeken hoe de Israëli’s keer op keer in de problemen kwamen door de buitenlandse druk.

Mazen werd niets gevraagd, ook niet toen de PA de ene na de andere voorwaarde voor deelname aan vredesbesprekingen op tafel legde tijdens de bouwstop van tien maanden in de West Bank. Er werd er ook niets van hem geëist toen hij net terug uit Washington- waar hij de ceremonie van de opening van de vredesbesprekingen bijwoonde -verklaarde dat er geen concessies zouden worden gedaan aan Israel.
Het niet verlengen van de bouwstop door Israel was natuurlijk het echte obstakel, als iedereen dat zegt dan moet het zo wezen.

Aboe Mazen weet echter beter, maar geniet van de Amerikaanse president die klaarblijkelijk nog altijd het ABC van het Midden Oosten conflict niet beheerst.
Na anderhalf jaar praten als Brugman en oplopende frustratie over de domkoppen in Jeruzalem trok Obama eindelijk een conclusie. Het Midden Oosten was nog niet toe aan de verandering waar het Amerikaanse volk wel in geloofde in 2008.

Het was tijd voor een nieuwe aanpak. Eigenlijk was het een gerecycelde aanpak, want hij leende het concept van Jimmy Carter die ooit diep in de Amerikaanse buidel taste voor het Camp David akkoord tussen Israel en Egypte.
En zo kon het gebeuren dat de onvermurwbare geachte Bibi
door de knieën ging voor dit Amerikaanse ‘you cannot refuse offer’.
Wat Bibi niet in de gaten had was dat de Amerikanen in feite gebakken lucht in de aanbieding deden.
De 20 F 35 straaljagers die Israel gratis krijgt als het opnieuw drie maanden stopt met bouwen in de West Bank worden pas in 2015 geleverd. De Israëlische TV zender Arutz 10 wist bovendien te melden dat de vliegtuigen slechts geleverd worden als er inderdaad een vredesakkoord komt.
De kans daarop schatten Israëli’s en Palestijnen gebroederlijk in op minder dan 5 %. Dus geen F 35’s voor Israel.

De andere suikerspinnen die Obama op zijn kraam voor Israel had uitgestald, leken onweerstaanbaar met het oog op de internationale hetze die er tegen het land wordt gevoerd.
De Amerikanen zullen hun veto in de VN Veiligheidsraad en in internationale fora gebruiken bij unilateralisme door de Palestijnen en bij pogingen om Israel te delegitimeren.
Maar ‘guess what’ ? Dit is precies wat de Amerikanen altijd al hebben gedaan in de laatste 62 jaar.
Ook zou de regering Obama de druk op Iran, om te stoppen met het kernwapen programma, verder gaan opvoeren. Hoe is onduidelijk nadat minister van defensie Bill Gates vorige week nog zei dat militaire actie nog altijd geen optie is voor de VS.

Aboe Mazen volgde het handjeklap tussen Israel en de VS glimlachend en besloot dat het tijd was voor een nieuwe stunt.
De 150 miljoen dollar die de VS onlangs al als bonus betaalde aan de PA was een peanut bedacht hij.
Hij wilde nu ook een nieuw pak dollars voor zijn ‘toewijding’ aan het vredesproces.
Daarnaast eist hij van de VS dat men zich committeert aan een het bereiken van een akkoord over de toekomstige grenzen van de Palestijnse staat en wel binnen drie maanden. Die grenzen zijn feitelijk al bepaald meldde PA woordvoerder Arekat. Israel moet alleen nog even instemmen met terugtrekking tot de 1948 bestandslijn en met de deling van Jeruzalem.

In Israel wordt nu de gevreesde grenspolitie in paraatheid gebracht voor een nieuwe Intifada, dit keer met Joden in de hoofdrol. Het verzet zal dit keer niet komen in de vorm van stenengooiers maar door het metselen van stenen wordt gevreesd.
Mazen kan tevreden achterover leunen.

De Joden vliegen elkaar binnenkort weer in de haren en dat zal slecht zijn voor de PR van Israel.
De Amerikanen zullen dan opnieuw een illusie en een pak dollars armer zijn.
De vrede zal opnieuw een fata morgana blijken en Israel zal zoals gewoonlijk de schuld krijgen.
Maar in Ramallah zit men er niet mee.
Hoe zei Mazen het ook al weer tegen Jackson Diehl van The Washington Post in juni vorig jaar ?
‘On the West Bank we have a good reality ‘
Dat wil zeggen tot het moment dat de wereld rijp is gemaakt voor de acceptatie van een eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat.

Daarna kan er in de absentie van een vredesakkoord gewerkt gaan worden aan het concept waar de Iraanse president het altijd over heeft: Het Midden Oosten zonder Israel!