donderdag 18 november 2010

Restaurantwatch: Broodje aap niet, broodje sprinkhaan wel koosjer

Taco sprinkhaan op een bedje van avocado
Koosjer. Ingebakken in het Nederlands. Dat klinkt niet koosjer, is dat wel koosjer? U heeft het vast en zeker wel eens gehoord. Maar wat is koosjer nu precies? Precies ga ik niet uitleggen. In het kort komt het erop neer neer dat er speciale voedselwetten zijn voor het Joodse volk. Geen vlees en melk bij- en door elkaar. Reine en onreine dieren en een speciale manier van slachten is onderdeel van de kasjroet en hoort er allemaal bij wanneer je een koosjer huishouden runt. Voor velen is tegenwoordig het halen van een shawarma het toppunt van koosjer eten en uit eten. In de oude dagen was dat een ander verhaal.

Dat realiseerden Ari Greenspan uit Efrat en Ari Zivotofsky uit Beit Shemesh zich ten zeerste. Beide heren zijn zich ervan bewust dat de kebab lekker is, maar niet echt het hoogtepunt van haute cuisine.

Na 28 jaar studeren en bestuderen van koosjere slacht-technieken was er eindelijk weer eens wat meer variatie te vinden in de koosjere keuken.


Reebok, hert, waterbuffel enzovoort. De niet koosjere eter haalt zijn schouders op bij het lezen van eerdergenoemde, maar voor iedereen die koosjer eet is het een feest.

Het was een 18 gangen diner (inhaalslag) met als desert de gefrituurde sprinkhanen. 


Wanneer u in Jeruzalem bent hier vindt u het adres Eet smakelijk.