donderdag 25 november 2010

IDF ontwikkelt nieuwe doctrine voor "urban warfare"

Sami Turgeman
Israël staat in de frontlijn wanneer het gaat om het bestrijden van terrorisme en het vechten in een asymmetrische oorlog
De asymmetrische oorlogsvoering in stijl en in schaal is een nieuwe manier sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006. Tijdens die oorlog heeft de IDF klappen opgelopen, maar heeft snel haar lessen geleerd en geïmplementeerd tijdens Cast Lead in 2009.

Eén van de lessen geleerd was het gebruik van witte fosfor. Zwaar bekritiseert door allerlei groeperingen die, niet gehinderd door enige kennis, haar propaganda inzake het gebruik ventileerde. Het gebruik van witte fosfor is legaal en mag onder de regels van het oorlogsrecht. In Libanon viel de infanterie Hezobolah stellingen aan zonder dekking van een rookgordijn. De gevolgen van deze tactiek spraken niet in het voordeel van de IDF. Als commandant van welke eenheid ook in het leger is de veiligheid van je mensen een eerste prioriteit, vandaar het gebruik van rookgordijnen tijdens Cast Lead. Dat er fouten worden gemaakt tijdens welke oorlog dan ook dat is een gegeven. Burgerslachtoffers zijn altijd te betreuren. Het probleem is dat een vijand die niet te onderscheiden is van, juist die burgerbevolking in eerste instantie verantwoordelijk is voor de burgerslachtoffers; Met andere woorden, voor een schuldbekentenis moet u niet aankloppen bij de IDF maar bij Hamas.

Toch zal Israël er alles aan doen het aantal burgerslachtoffers zo veel mogelijk te
minimaliseren. Dit wordt bewerkstelligd door een steeds betere coordinatie tussen luchtmacht en landmacht
According to Head of IAF Chopper Squadron, Brig. Gen. David Barki, IDF fire reached a level of precision of 36% in the Second Lebanon War, compared to Operation Cast Lead which saw much higher precision of 91%.
 Die coordinatie is van essentieel belang. Het strijdtoneel geeft altijd een beeld van verwarring.  De grondtroepen hebben  geen compleet overzicht, maar de luchtmacht heeft die ook niet. Beide "beelden" bij elkaar brengen zal het complete beeld niet optimaal maken, maar wel een stuk duidelijker. Met de huidige communicatiemiddelen moet het dan ook mogelijk zijn urban warfare naar een hoger plan te tillen waarbij minder burgerslachtoffers zullen vallen.