zondag 24 oktober 2010

Weer eens de nederzettingenGeert Wilders twittert en de hele Nederlandse politiek en pers heeft een onderwerp en een stok om mee te slaan.Is de opmerking van Geert Wilders handig? Nee. Dat is zijn opmerking zeker niet. Is zijn opmerking daarentegen begrijpelijk? Ja, dat is het zeker wel. De aanleiding voor de opmerking van Wilders is de uitspraak van van Richard Falk, een VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden:
Die zei dat hij somber is gestemd over de mogelijkheid van de vorming van een Palestijnse staat, juist vanwege de vele joodse nederzettingen in het bezette gebied.
Die uitspraak is een vreemde. Toen Israël zich terugtrok uit de Sinaï liet gaf het haar nederzettingen op. Toen Israël zich terugtrok uit Gaza werden de nederzettingen leeg en in goede staat achtergelaten voor de Palestijnen, dat deze barbaren vervolgens alles sloopten en in brand staken, inclusief de synagogen dat is een ander verhaal, maar Israël gaf de nederzettingen op. Ook in het betwiste gebied de West Bank is Israël voornemens te ontruimen of te ruilen voor land. Zoals in meerdere vredesvoorstellen is aangegeven. Dat verschillende Palestijnse leiders dit hebben afgewezen vermeld Falk niet. Dat is op zich op niet opmerkelijk daar de staat ban dienst van VN mensenrechtenorganisaties en Israël een schandelijke is in het nadeel van de VN.

De Nederlandse pers en politiek kunnen over de opmerking van Wilders heen vallen. Dat gebeurd reeds en zal ongetwijfeld een vervolg krijgen. De omstandigheden waarin die opmerking is geplaatst wordt door die diezelfde politici en pers achteloos naar de achtergrond verwezen. Terwijl die achtergrond juist op de voorgrond moet worden geplaatst.