woensdag 29 september 2010

Verhuftering en verloedering. Wanneer stopt het?

Naar aanleiding van het lokjodendebat waar D66 toentertijd niet bij aanwezig was en opvolgend een 140 teken-debat met Alexander Pechtold en Anneke van der Veer van Liberale Media leek het de heer Pechtold een goed plan dat de hoofdredacteur van Liberale Media en ondergetekende op de koffie zouden komen in Den Haag. Dat had wat voeten in de aarde door de formatie en mijn woonachtig zijn in Londen. Gisteren was het echter zover, het was een goed gesprek tussen 3 heren en 1 dame. Er was zeker discussie en een fundamenteel oneens zijn over aspecten van antisemitisme en Israël.
Er was echter ook consensus. De heer Pechtold verklaarde dat hij te allen tijde zou strijden tegen antisemitisme en dat hij daarvoor zijn bed zou uitkomen.
Gedeelten van zijn Abel Herzberglezing is op punten verkeerd geïnterpreteerd door verschillende personen, maar verklaarde de heer Pechtold: Ik stelde inderdaad wat zaken scherp.
Dat gedeelte begreep ik volkomen, daar je zaken soms scherp moet stellen om een discussie te krijgen.
Binnen de argumentatie is er steeds minder ruimte voor de elegante en respectvolle manier van discussiëren. Dat is een zorg, waar ik reeds enkele artikelen aan gewijd heb, maar waar helaas binnen de samenleving geen gewillig oor wordt gevonden. De hufterigheid en grofheid in het debat op internet voert gewoonlijk de boventoon. Generaliseren is de norm, nuanceren een uitzondering..
Neem bijvoorbeeld dit artikel in de Telegraaf.
GroenLinks-fractieleider Femke Halsema voelt zich bedreigd. Ze gaat dan ook aangifte doen tegen 'Allahuakbar', die haar dinsdagavond bedreigde op Twitter. Hij vroeg zich af of Halsema zou toekijken 'als hij haar dochtertje helemaal uit elkaar trekt'. Eerder op de dag had de twitteraar ook Job Cohen en Alexander Pechtold onder vuur genomen. Hij bedacht daarbij wie van de twee hij de volgende dag als eerste de nek zou doorsnijden.
Zoals u weet zijn mevrouw Halsema en ik geen vrienden, maar er zijn grenzen en die zijn meer dan overschreden. Hoe haalt iemand het zich in zijn of haar hoofd deze walgelijke troep te schrijven en te bedenken. Wanneer je de reacties op het artikel leest, hoe halen die mensen het in hoofd zo te reageren. Ik hoop dat ze die zieke geest die zich Allahuakbar noemt snel zullen pakken en voor een paar honderd jaar in een gat in de grond laten wegrotten.

Wederom plaats ik een oproep alle vormen van debat inhoudelijk te voeren op argumenten en niet op de man. Iets dat helaas gemeengoed is en waar nog geen kentering in waar is te nemen.