maandag 13 september 2010

Je mocht maar een homosexuele Arabier zijn... en Joden leuk vindenStel je bent geboren in de verlichte omgeving die Saoedi-Arabië heet. Lekker macho cultuur. Beetje stokslagen wanneer de religieuze politie denkt dat je iets fout doet. Rondje stenigen bij bijvoorbeeld overspel, en wanneer je homoseksueel bent word je waarschijnlijk van een flatgebouw afgeflikkerd,. Dan heb je al een probleem. Kan het "erger"? Ja. Helaas voor Ali Ahmad Asseri wel. Deze Saoedische diplomaat heeft asiel in de USA aangevraagd nadat de "moderne" nomaden erachter waren gekomen dat hij homo is. Alsof dat nog niet genoeg was, heeft hij kritiek geleverd op het luxe leventje van vier Arabische prinsen, en als overtreffende trap van verdorvenheid heeft hij ook nog vriendschap gesloten met...... TADA... een Joodse vrouw.
Ali Ahmad Asseri, die op het Saudische consulaat in Los Angeles werkt, zegt dat zijn land hem ontslagen heeft als diplomaat en bijgevolg ook weigert zijn paspoort te verlengen. Dit gebeurde nadat men erachter was gekomen dat hij homo is en bovendien bevriend is met een joodse vrouw. "Mijn leven is in groot gevaar en als ik terugkeer zullen ze me op klaarlichte dag in het openbaar doden."
Jaja gezellig land en in de naam van een religie die "verdraagzaamheid en vrede" predikt, word je dan afgemaakt omdat je anders tegen de wereld aankijkt vanuit een andere geaardheid. Op de keper beschouwd is Ali Ahmad Asseri juist één van de normalere mensen met een oog voor medemenselijkheid en compassie.