woensdag 1 september 2010

Het duistere geheim van de Arabische wereld

Domweg vertalen doen we niet vaak, maar dit is kort en to the point. Vorige week nam het Libanese parlement een wet aan die de 400.000 Palestijnen daar voor het eerst het recht gaf sommige - maar niet alle, niet de beter betaalde - beroepen uit te oefenen. Het Wall Street Journal merkt op dat de manier waarop Arabische landen hun 'Palestijnse broeders' behandelen - waarvan de Libanese wet een typerend voorbeeld is - een van de duistere geheimen van de Arabische wereld is. Het blog Advocating for Israel vatte dit artikel kernachtig samen; en ja de naam zegt het al, maar dat doet niets af van de feiten in het Wall Street Journal.

Het duistere geheim van de Arabische wereld is dat zij consequent de Palestijnen in haar midden heeft behandeld met verachting en vaak met geweld. In 1970 zette Jordanie duizenden Palestijnse militanten uit na de mislukte coup van Jasser Arafat tegen Koning Hoessein. In 1991 zette Koeweit zo'n 400.000 Palestijnense arbeiders uit als straf voor Arafats steun aan Saddam Hoessein in de 1e Golfoorlog.

Zestig jaar lang hebben Arabische regeringen Palestijnen gedwongen te leven in erbarmelijke omstandigheden  zodat ze konden dienen als propagandamateriaal tegen Israel, terwijl elders miljoenen vluchtelingen zijn gerepatrieerd of geabsorbeerd door hun gastlanden. Het Libanese parlement heeft Palestijnse Libanezen nog steeds niet de rechten gegeven die waarop ze recht hebben, ook geen staatsburgerschap. Die wet toont het cynisme van de pro-Palestijnse propagandastroom in Arabische landen, en de goedgelovigheid van degenen die daarin geloven.