zondag 29 augustus 2010

Obama: komt hij wel, komt hij niet?


Obama komt naar Jeruzalem en Ramallah om zijn vredesplannen aan de man te brengen, schreef Yediot vrijdag. Dat zou in een gelekt document staan van het Witte Huis, waarin ook staat dat Obama binnen een jaar een overeenkomst tussen Israel en de PA wil doordrukken, die echter pas in 10 jaar hoeft te zijn uitgevoerd. Groot nieuws allemaal, maar Israels twee andere kranten, het linkse Ha'aretz en de rechtse Jerusalem Post, zwijgen erover in alle talen. Komt hij nu wel, of komt hij niet?

Yediot beroept zich op het verslag dat het Witte Huis maakte van een conference call tussen leiders van Amerikaans-Joodse orgaisaties en drie belangrijke Midden-Oostenadviseurs van Obama: Daniel Shapiro, Dennis Ross en David Hale. De Britse Daily Telegraph en het Palestijns persbureau Ma'an denken dat hij komt. Zij namen het bericht van Yediot over en kondigden een bezoek van Obama aan.

Dat zou zijn eerste bezoek aan de regio zijn als president, en het zou ongetwijfeld demonstraties opleveren. Bij de Palestijnen en bij Israelisch rechts is Obama veel minder populair dan toen hij aantrad, en dat is nog vriendelijk uitgedrukt.

Maar of het bezoek er ook echt komt, is helemaal niet zeker. 24 uur na de berichten in Yediot en de Telegraph tweette Laura Rozen van Politico: "een woordvoerder zegt dat er 'geen trips gepland zijn' nav de kop in de Telegraph gisteren".

In Engeland zouden hier ongetwijfeld weddenschappen over worden afgesloten, in Israel gonst het alleen maar van de geruchten. Rechtse bloggers houden het erop dat Obama gewoon niet durft.
(hat tip: Israel Matzav)