vrijdag 13 augustus 2010

Israelisch onderzoek naar anti-hoofdpijnmiddel deze Ramadan


Misschien dacht u dat veel Joden om politieke redenen hun islamitische vrienden en kennissen een goede vasten wensen en dat de IDF soldaten bij checkpoints daarom niet mogen eten, drinken en roken tijdens Ramadan. Dat kan vooral bij dat laatste meespelen, maar veel belangrijker is: vasten is een hoofdpijn die joden en moslims delen. Als je weet wat vasten is, heb je er eerder respect voor.
Het Shaare Zedek-ziekenhuis in Jeruzalem staat waarschijnlijk op de beste plek ter wereld voor een onderzoek naar de hoofdpijn die veel mensen krijgen bij het vasten, op Jom Kipoer of Ramadan die afgelopen woensdag weer begon. Naar schatting 90 miljoen van de 1,57 moslims op de wereld lopen de komende weken een flinke kans op hoofdpijn, vooral als ze in warme landen wonen. Een vervelend bijverschijnsel, maar toch is er weinig onderzoek naar gedaan in de medische wereld.

Joodse onderzoekers in Israel en de VS kwamen tot de conclusie dat de zgn. COX-2-remmer etoricoxib (in de handel als Arcoxia) het aantal migraines tijdens de 25 uur durende vasten van Jom Kipoer flink terugbrengt. Omdat het middel 22 uur werkt, veronderstellen zij dat het heel geschikt moet zijn bij kortere vasten. Deze Ramadan gaat een team van Shaare Zedek het middel testen op moslim-vrijwilligers.

Het onderzoek wordt een zgn. 'double blind': noch de artsen, noch de patienten weten wie het middel slikt en wie een placebo. De werving van deelnemers aan het onderzoek liep via een website met de veelzeggende naam: www.ramadanheadache.com. Lees er hier meer over.

Omdat de islamitische kalender (net als de joodse) een maankalender is waarbij de dagen 's avonds beginnen, valt Ramadan elk jaar op een andere datum. In de zomer duurt het vasten tot zonsondergang langer en is de temperatuur hoger: meer hoofdpijn dus.

Iedereen een Ramadan Mubarak gewenst, in goede gezondheid.