maandag 16 augustus 2010

Het arme, arme Libanon

Of u even wilt storten. Echt waar. Vergeet de beekjes in Pakistan. Uw geld voor dit doel is het serieuze werk. Toen het Israëlische leger op eigen grondgebied puur provocatief wat bosjes snoeiden werd dat de Libanese soldaten teveel. Het resultaat is bekend. Meerdere doden en een UN onderzoek wat schoorvoetend moest toegeven dat Israël wederom geen blaam trof. Dat de Libanezen een oorlogsdaad hadden verricht. Soit, hoorde je de wereld niet over. Ook geen internationaal onderzoek en een tribunaal. Niets van dat alles. De enigen die wakker was, was het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de financiële hulp van $100 miljoen onmiddellijk stopte. Door deze stopzetting is het heldhaftige Libanese leger meteen op onoverkomelijke problemen gestuit. Tenminste volgens de altijd "neutrale" NOS. Leest u even mee en bezie de hilarische opening van het NOS artikel:
De minister van Defensie van Libanon heeft een speciale rekening geopend, waarop burgers geld kunnen storten voor het Libanese leger. Dat is slecht bewapend en het ontbreekt de regering aan geld om daar wat aan te doen.
O ja. Boehoe. Dit slecht bewapende leger kon wel met een Druganov een Israëlische luitenant-kolonel vermoorden.
Maar dit "incident" even terzijde. Door het onthouden van de Amerikaanse hulp heeft de Libanese regering de bevolking gevraagd geld te doneren om het verlies aan inkomsten te compenseren.
Minister van Defensie Murr hoopt dat Libanezen in de hele wereld geld willen storten om het leger er bovenop te helpen. Hij gaf zelf het goede voorbeeld; samen met zijn vader stortte hij 523.000 euro.
De rest zal ongetwijfeld gedoneerd worden door Teheran en Damascus. Dat Libanese leger komt de winter wel door.